2008. december 24., szerda

Karácsonyi diótorta




Idén elég tanácstalan voltam, nem tudtam eldönteni, milyen tortát készítsek karácsonyra. Az biztos volt, hogy a krémbe vaj nem kerülhet, mert a családban ezt senki sem szereti, és valamilyen ünnepi, a karácsonyi hangulatot idéző süteményt szerettem volna sütni, de egyéb ötletem nem volt. Aztán pár nappal karácsony előtt kezdtek körvonalazódni a dolgok: legyen pirított dió benne, a krémje mascarponés-tejszínes, ha meg már fehér a krémje, akkor legyen a tésztája barna, tehát kakaós, és így tovább, az ötletek szülték az újabb ötleteket.
A végeredmény egy pirított diós, mascarponés krémmel töltött négylapos csoda lett, a tölteléket whiskyvel bolondítottuk meg. Reggel nem bírtam ki, fel kellett vágni, hát mit mondjak: az íze is van olyan jó, mint amilyen jól néz ki. Nem mellesleg könnyű elkészíteni.

Recept

A tésztához

4 tojás
4 dl cukor
4 dl liszt
4 dl tejföl
egy sütőpor
4 evőkanál kakaó.

A krémhez

25 dkg dió
50 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín
3-4 evőkanál cukor
5 cl jóféle whisky (most Tullamore Dew)

A tésztát készítem el először. Ehhez az egész tojásokat a cukorral és sütőporral habosra keverem, beledolgozom a tejfölt, a lisztet és végül a kakaót. Sütőpapírral bélelt 23 cm-s kapcsos tortaformába öntöm, és előmelegített 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöm. (Én megfeleztem a hozzávalókat és két laposabb adagot sütöttem, mert utólag találta ki Attila, hogy legyen igazi magas torta.) Rácsra téve kihűtöm, majd fűrészes késsel négy lapba vágom.
A krémhez a diót serpenyőben, szárazon megpirítom. Pár szép szemet félreteszek a díszítéshez, a többit durvára darálom. A mascarponét a cukorral és a whiskyvel kikeverem, beleöntöm a pirított diót és a tejszínt is. Jól eldolgozom és megtöltöm vele a tortát úgy, hogy a tetejére is jusson. Diódarabokkal díszítem, és egy éjszakára hűtőbe teszem, hogy összeérjen fogyasztás előtt.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Most találtam erre a receptre. Kérdezném, hogy a tejszínt nem vered fel mielőtt a mascarponéba kevered?
Továbbá kérdés, hogy a krémbe nem teszel zselatint - így is megmarad eseleg napokra?

Zsuzsi írta...

Mivel a diótól nagyon sűrű a krém, a folyós tejszín egyenesen kell hozzá, nálam 4-5 napig volt a sütiből, a krém pedig zselatin nélkül is változatlan maradt. Érdemes kipróbálni, teljesen más, mint a hagyományos diótorták.

Névtelen írta...

Köszönöm, így nyugodtan próbálkozom

Névtelen írta...

én is jobban szeretem a mascarponés krémeket, mint a vajasat, így nagyon örülök a receptnek. a whisky helyettesíthető valamivel? esetleg fehér rummal? köszönöm
Dina

Zsuzsi írta...

Szerintem jó bele a fehér rum,vagy a konyak is, de el tudom képzelni amarettóval, vagy valamilyen más likőrrel is, csak ne legyen túl édes.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails