2008. december 11., csütörtök

Tejfölös gyümölcskenyér


Ismét süthetnékem támadt, mert elfogyott a reggeli betevő süteményem. Ezúttal is gyümölcskenyeret készítettem, mostanában valahogy ez vonz a leginkább.
A recept kezdőknek is nagyon megfelelő, mert a hozzávalókat kétdecis vizespohárral lehet mérni és a siker garantált, ráadásul a gyümölcskenyér az ünnepi asztalon is igazán megállja a helyét. Ha karácsonyra készíteném, annyit változtatnék, hogy több gyömbért, többféle aszalt gyümölcsöt és magot tennék bele. Az aszalványok és magok mennyisége csak körülbelüli, én szemmel és marékkal szoktam „mérni”.

Recept

3 tojás
2 dl cukor
2 teáskanál vaníliakivonat
2 dl tejföl
1 dl olaj
egy citrom reszelt héja
2 cm-es gyömbérdarab
fél csomag sütőpor
4 dl liszt
10 dkg dióbél
5 dkg kandírozott eper
5 dkg mazsola

Az egész tojásokat a cukorral habosra keverem. Hozzáadom a vaníliát, a tejfölt, az olajat, belereszelem a citromhéjat, a gyömbért és összekeverem. Ezután hozzáadom a sütőport és a lisztet. A dió felét ezután teszem bele, a többi diót és a gyümölcsöt pedig akkor, amikor a formába öntöm.
Egy téglaformát / gyümölcskenyér-formát kibélelek sütőpapírral, majd beleöntöm a masszát, közben folyamatosan dobálom hozzá az aszalt gyümölcsöt és a maradék diót. Ezeket vékonyan meg lehet liszttel i hinteni, úgy – elvileg – nem süllyednek le a tészta aljára, mint nálam.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt sül meg, de azért tűpróbát érdemes végezni.
Ha kihűlt, fogyasztható. Ha azt akarom, hogy sokáig elálljon, rátekerem a sütőpapírt, amiben sült és még egy réteg alufóliát is, és csak annyit vágok belőle, amennyit épp megeszünk .

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Úgy látom, eléggé lesüllyedtek a gyümölcsök a kenyér aljára. Elkerülheted ezt, ha lisztben meghempergeted a gyümölcsöket, a felesleges lisztet szita segítségével lerázod róluk, s így kavarod el a tésztában. Bővebben erről a megoldásról itt olvashatsz.

Zsuzsi írta...

Tudom, írtam is, csak lusta vagyok hozzá. Szerencsére csak magánhasználatra készült:-)

Unknown írta...

Jaj, nem tudom miért pont ezen az egy mondaton siklottam át... Bocsi! No, de nem csak elvileg, hanem gyakorlatilag sem süllyednek le ;) Mondjuk a lesüllyedésnek is spec. megvan az előnye, hisz az odasüléstől kicsit karamellizálódnak a lesüllyedt gyümölcsök ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails