Megint olyan étel következik, amit még nem főztem, mégpedig a rakott karfiol.
Aki olvassa a blogot, tudja, hogy a rakott ételek számtalan válfaját készítettem már, legyen az tészta, kel- vagy savanyú káposzta, krumpli, padlizsán és a többi, de a karfiol eddig kimaradt.
Ugyanúgy készítem, mint a rakott kelt, rizzsel, pörköltös fűszerezésű darált hússal, sok tejföllel és sajttal.
A készítés során a karfiolt puhára főzöm, a főzővízbe pedig tejet öntök, mert a néphit szerint ettől szép fehér marad, másrészt pedig nem lesz annyira puffasztó hatású, sőt, főzés közben érezhető jellegzetes illata sem terjeng annyira.(Néphit ide vagy oda, azért a szagelszívót érdemes bekapcsolni.)
Recept
Egy nagy fej karfiol
50 dkg darált hús
15 dkg rizs
egy nagyobb fej hagyma
két gerezd fokhagyma
só, bors
pirospaprika
5 dl tejföl
15 dkg reszelt sajt.
Előkészületként a karfiolt a fent leírt módon megfőzöm kis rózsákra szedve, vagy – mint most – egyszerűen szeletekre vágva. A rizst sós vízben szintén megfőzöm.
A húsból hosszabb lére hagyott pörköltet készítek: olajon a hagymát megpárolom, rádobom a húst, fehéredésig pirítom, hozzáadom a fokhagymát, sót, borsot, paprikázom, vizet öntve hozzá puhára párolom. Miután minden alkotóelemmel kész vagyok, jöhet az összerakás: a rizst a pörkölthöz keverem. Kivajazott jénaiba egy sor karfiolt rétegezek, erre jön egy réteg rizses hús, megint karfiol, megint hús, amíg tart a hozzávalókból. A teteje karfiol legyen. A legfelső rétegre rákenem a tejfölt, jó gazdagon megszórom sajttal és előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütöm. Tányéron további tejfölt kínálok mellé.
Aki olvassa a blogot, tudja, hogy a rakott ételek számtalan válfaját készítettem már, legyen az tészta, kel- vagy savanyú káposzta, krumpli, padlizsán és a többi, de a karfiol eddig kimaradt.
Ugyanúgy készítem, mint a rakott kelt, rizzsel, pörköltös fűszerezésű darált hússal, sok tejföllel és sajttal.
A készítés során a karfiolt puhára főzöm, a főzővízbe pedig tejet öntök, mert a néphit szerint ettől szép fehér marad, másrészt pedig nem lesz annyira puffasztó hatású, sőt, főzés közben érezhető jellegzetes illata sem terjeng annyira.(Néphit ide vagy oda, azért a szagelszívót érdemes bekapcsolni.)
Recept
Egy nagy fej karfiol
50 dkg darált hús
15 dkg rizs
egy nagyobb fej hagyma
két gerezd fokhagyma
só, bors
pirospaprika
5 dl tejföl
15 dkg reszelt sajt.
Előkészületként a karfiolt a fent leírt módon megfőzöm kis rózsákra szedve, vagy – mint most – egyszerűen szeletekre vágva. A rizst sós vízben szintén megfőzöm.
A húsból hosszabb lére hagyott pörköltet készítek: olajon a hagymát megpárolom, rádobom a húst, fehéredésig pirítom, hozzáadom a fokhagymát, sót, borsot, paprikázom, vizet öntve hozzá puhára párolom. Miután minden alkotóelemmel kész vagyok, jöhet az összerakás: a rizst a pörkölthöz keverem. Kivajazott jénaiba egy sor karfiolt rétegezek, erre jön egy réteg rizses hús, megint karfiol, megint hús, amíg tart a hozzávalókból. A teteje karfiol legyen. A legfelső rétegre rákenem a tejfölt, jó gazdagon megszórom sajttal és előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütöm. Tányéron további tejfölt kínálok mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése