2009. augusztus 31., hétfő

Csokoládémousse


Ez a desszert igazi ínyencség a csokirajongóknak, ráadásul könnyen és gyorsan készíthető, össz-vissz két hozzávaló felhasználásával.
Fontos viszont, hogy mindenképp hagyjuk állni a krémet, mivel állás közben a tojáshab összeesik, és a jellegzetes, lyukacsos állagot csak így lehet elérni. Gyakran hallom, hogy tojáshab helyett tejszínnel készítik, az viszont nem nevezhető mousse-nak , mert a jellegzetes állaga nincs meg.
Én hetven százalékos kakaótartalmú csokoládét használtam hozzá, amitől a csokihab kevéssé lett édes, inkább férfiasan kesernyés.
Igen tömény édesség, ezért kis adagokkal kell számolni, ez a mennyiség négy kis felfújtforma megtöltéséhez volt elegendő.

Recept

15 dkg étcsokoládé
4 tojás


A csokoládét gőzfürdőn felolvasztom (Vizet forralok egy lábasban, erre ráteszek egy megfelelően illeszkedő másik lábost/fém keverőtálat, amibe az összetördelt csokoládé is belekerül. A tál alja ne érjen bele a vízbe. A forró víz alatt a lángot a legkisebbre állítom, és a gyöngyöző vízből keletkező gőz felett kíméletesen felolvasztom a csokit. )
A felolvadt csokoládét a tojások sárgájával jól kikeverem. A tojásfehérjéből kemény habot verek, és laza mozdulatokkal beleforgatom a tojásos-csokoládés masszába. A krémet kis tálkákba adagolom, majd legalább 5-6 órára behűtöm.
Lehet tejszínhabbal kínálni, én csak úgy magában szeretem a legjobban.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon tömény csokisnak néz ki ;) Így a jó!
Én még egy nagyon kis csipet sót is szoktam beletenni, mert jobban kihozza a csokiízt. Arányokat tekintve nálam 200g csokira jut 3 tojás - azaz kb. 70g-ra 1 tojás, ez adta eddig a legjobb állagot. Bár az állaga ízlés kérdése ;)

Zsuzsi írta...

Így legyen ötösöm a lottón, tudtam, hogy erre kommentelni fogsz:-) Ki fogom próbálni a te arányaiddal, meg sóval, kíváncsi vagyok. Meg is van hozzá a csoki...

Unknown írta...

;) Vettél már lottószelvényt? ;)
A sóval nagyon csínján kell bánni - annyi kell bele, hogy kihangsúlyozza a csokiízt, de ne legyen sós íze. Segal éttermében pl. túl sós volt (és tejszínes) - én szeretem sósabban is, de Ditém nem. Szóval óvatosan ;)

Zsuzsi írta...

Mindig veszek, de sose nyerek:-(((

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails