2009. október 20., kedd

Kördés: Tudatos vásárló vagyok?


A kördést Felhőlánytól és Daisytől is megkaptam.

Úgy gondolom, legjobb e téren is az arany középút. Fontosnak tartom a hazai termékek előnyben részesítését, főként a friss áruk terén, de a globalizáció áldásos hatásaiból is szeretem kivenni a részem, amikor finom francia sajtot, olasz tésztát, rizottórizst vagy svájci csokit pakolok a kosaramba.
A témához kis illusztráció az a párbeszéd, amit egyik bevásárlásom alkalmával hallottam. Két középkorú asszonyság taglalta egymásnak vadul helyeselve a magyar áruk fontosságát, kijelentve, hogy az alma az igazi magyar gyümölcs, magyarok vagyunk, mit nekünk a déligyümölcs, a banán, a narancs, aztán gyorsan telerakták a kosarukat viasszal kifényesített, kisebb sárgadinnye méretű amerikai almával. No comment.

Én az alábbiak szerint vagyok tudatos vásárló.

A környezettudatos vásárló tízparancsolata


1. Írd össze, mire van szükséged! Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

Minden héten szombaton vásárolok be a következő hétre, így mindig bevásárlólistával megyek. A menüt nem tervezem meg előre, így nem általában konkrét elképzelésekkel megyek, hanem azt veszem meg, ami igazán szép és friss, és ebből aztán otthon kitaláljuk, mit is főzzek. Lidlbe és Sparba járok, ezek vannak igazán közel és a kínálatuk is megfelelő számomra. Természetesen nálam is befigyel egy-két, a listán nem szereplő tétel, de ez szerintem természetes.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba! Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

Szégyen vagy sem, nem piacon vásárolom a zöldséget, hanem a Lidlben, és a nagyon jól felszerelt zöldségesünknél. Egyrészt a helyi piac nem nyerte el tetszésemet, másrészt sajnos közel nem biztos, hogy a kofa a saját termékeit akarja manapság eladni, gyakran találkoztam import zöldséget áruló öreg nénikékkel. Ezek elkerülésére idén próbaként csináltunk egy kis konyhakertet, amelyben a számunkra legfontosabb zöldségeket és fűszereket termeltük meg: paradicsomot, cukkinit, padlizsánt, sárgarépát, bazsalikomot, petrezselymet. A kert mesterséges anyagokat nem látott, a termények teljes mértékben kezeletlenek, csakúgy mint - és almafánk gyümölcse.
A húst helyi hentesüzletekben vásárolom, tojást, tejterméket a heti bevásárlás során veszek.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot! Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

Mindig viszünk 4-5 nagy teherbírású szatyrot, így nem kell az üzletben zacskókat venni. Régebben mindig egy nagy halom zacskó hazavitelével zárult a vásárlás, mára már kiselejteztünk minden reklámtáskát a nagyméretűek kivételével, így mostanában inkább a szatyornélküliség okoz gondot, ha valamit nylonba akarunk csomagolni.

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel! A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

Ez a pont baromság. Ha a kitalálója olyan helyen lakna, ahol a madár se jár – mint én -, ráadásul ez a hely a főúttól másfél kilométernyi 45 fokos lejtő alkotta úton lenne megközelíthető, biztos nem írna ilyeneket. Mindenesetre aki ilyen körülmények közt gyalog intézi a bevásárlást és hazacipeli a kb. harminckilónyi – kutyaeledellel és nehéz üvegekkel tarkított – árut, az induljon Iron Man versenyen, hátha a környezettudatos vásárlói cím mellé egyéb trófeát is tud szerezni.

5. Vegyél helyi termékeket! Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.

A helyi termékek vétele nálam leginkább a gyümölcsök terén valósul meg, mert a környéken igen sok bogyós gyümölcsöt, almát, barackot termelnek, így ezekhez könnyen és olcsón hozzá lehet jutni. A hús szintén helyi feldolgozóktól kerül a konyhámba. A zöldségeknél is igyekszem magyar árut venni, de ha a minőség a hazai terméknél nem kielégítő, gondolkodás nélkül a külföldit választom.

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást! Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

A csomagolás abszolút semmi szerepet nem kap nálam a termék kiválasztásánál, így ezen a téren teljesen környezettudatos vagyok.

7. Kerüld a vegyszereket! Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.

Ezen a téren vagyok talán a legtudatosabb, főleg amióta megszületett a kislányom. A kenyeret minden nap én sütöm, a lekvárokat, kompótokat én teszem el, konzerveket nem fogyasztunk, a legfőbb zöldségeket magunk igyekszünk termelni. Zacskós, instant ételeket sosem fogyasztottunk, a felvágott is egyre ritkább vendég, egyedül a virsli és a mustár az, ami megmaradt, de talán ennyi belefér.

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt! Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

Már a lányom miatt is csak idényzöldség és –gyümölcs kerül a kosárba, de ez korábban is így volt, soha nem rajongtam a decemberi fóliás eperért és cseresznyéért, ráadásul a szezonális termények az adott időszakban sokkal kívánatosabbak és jobban is esnek. Nem véletlen, hogy a gesztenyét, sütőtököt, savanyú káposztát télen esszük, az epret, görögdinnyét, uborkát pedig nyáron.

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat! Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

Ilyen felesleges hívságokkal nem rendelkezem és nem is fogok. Botmixer, robotgép, kenyérpirító és kenyérsütőgép alkotja a konyhai gépparkot, de ez utóbbit mostanság nem is használom. Ja, és a vízforralót kihagytam, ami pedig nagy segítség, ha kisgyerek van a családban. Ami jó dolog, az a turmix, de a készülékemből a tömítéseknél kifolyik a turmixolandó alapanyag, így ebből majd azért be kell szereznem egy újat.


10. Olvasd el a címkéket! Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.

A címkéket el szoktam olvasni, főleg a felhasznált mesterséges anyagokra és a származási helyre koncentrálva.

A kérdést nem adnám tovább, de akit esetleg még nem talált meg, azt bíztatom, bátran írja meg a maga véleményét.


Kép forrása: Dreamstime.com

2 megjegyzés:

lorien írta...

Már jónéhány helyen láttam ezt a kördést, hát tényleg van benne jónéhány hülyeség, csomó mindent nem lehet így általánosítani, jól látod :) Remélem én nem kapom meg :)

Zsuzsi írta...

Hát igen. Én leginkább arra törekszem, hogy "jót s jól" együnk, az aktuális bolondériák hidegen hagynak.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails