2009. október 15., csütörtök

Mit készítsek birsalmából? IV. - Birslekvár


A birsalmás sorozat utolsó darabja a birslekvár készítését leíró recept. Az alapötlet Gabojszától származik, és nem is sok az eltérés, mindössze a gyümölcs ízesítése és hámozása zajlott másként nálam.
A lekvárt a maradék 10-12 darab, elég hibás birsből főztem, így nem lett nagy a mennyiség, de abban biztos vagyok, hogy hamar el fog fogyni, mert nagyon finom lett. Nem túl édes, kellően fűszeres, pont ilyenre gondoltam, mielőtt elkészítettem.
Pikáns íze miatt nem csak süteményekbe való, szerintem a vörös húsok, vadak mellé is ien jó kiegészítő lehet.
Ismét nem írok pontos mennyiségeket, mert a főtt birsalmapép mennyisége határozza meg a felhasználandó cukor mennyiségét.


Recept

Birsalma
Cukor
1-2 fahéjrúd
5-6 szem szegfűszeg
egy csillagánizs
kis darab gyömbér
citrom

A birsalmát megmosom, negyedekbe vágom és fazékba rakom. Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, beleszórom a fűszereket és puhára főzöm a gyümölcsöt.
Ha a birs puha, leszűröm, hagyom hűlni, majd meghámozom, megtisztítom. A pucolt gyümölcsöt lemérem, majd visszateszem a lábosba és botmixerrel pürésítem. A gyümölcspépet kb. negyed óráig főzöm, hogy a maradék víz is elpárologhasson, majd cukrozom. A birs minden kilójához 30 dkg cukrot veszek és fél citrom levét. A cukorral együtt a gyümölcsöt kb. még fél órát főzöm, amíg a lekvár besűrűsödik. Közben folyamatosan kevergetni kell,
nehogy odakapjon. Ha a kellő állagot elértem, forrón üvegekbe kanalazom, rácsavarom a tetőt, és az üvegeket öt percre fejreállítom. Ezután szárazdunsztba teszem, és így hagyom kihűlni.

1 megjegyzés:

Daisy írta...

Sosem volt annyi birsalmám, hogy sajton kívül másra is jusson. Sajtból pedig semmilyen mennyiség nem elég.
Ha van kedved a körkérdésben részt venni, látogass meg.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails