2009. október 21., szerda

Répatorta Good Food módra


Ahogy a képen is látszik, jó pár hete van annak, hogy ezt a répás sütit megsütöttem. A recept Mary Cadogan nevéhez fűződik és a Good Food oldalán találtam.
Annyira jól sikerült sütemény ez, hogy a jövőben répatortát csak e recept alapján fogok sütni. Nagyon szaftos, a felhasznált fűszerektől kicsit karácsonyi hangulatú, az ízét a mascarponés máz tökéletesen kiegészíti. Az eredeti recept szerint cukormázzal kellett volna bevonni, de én ezt nem szeretem, másrészt pedig nekem a répatortához a krémsajtmáz passzol a legjobban narancs vagy citrom ízesítéssel.
A sütemény további előnye, hogy semmi más nem kell hozzá, csak egy reszelő a répához, és egy fakanál, amivel összekeverhető a massza.
Egyetlen hátrányát azonban sikerült felfedezni: túl hamar fogy el.

Recept

17, 5 dkg nádcukor (kristálycukrot használtam)
175 ml napraforgó olaj
3 enyhén felvert nagyméretű tojás
14 dkg reszelt répa
10 dkg mazsola (ezt kihagytam)
egy nagy narancs reszelt héja
17 dkg liszt
fél csomag sütőpor
egy evőkanál szódabikarbóna
egy evőkanál őrölt fahéj
fél evőkanál szerecsendió
fél evőkanál reszelt gyömbér

A tetejére

25 dkg mascarpone
egy citrom leve
4-5 evőkanál porcukor

A sütőt 180 fokra – légkeverésen 160 fokra – előmelegítem. A sütőformát sütőpapírral kibélelem.
A cukrot az olajjal és a tojásokkal összekeverem, beleforgatom a répát, a mazsolát és a narancshéjat.
A lisztbe belekeverem a sütőport, a szódabikarbónát és a fűszereket, majd beleszitálom a répás keverékbe. Az egészet éppen csak összeforgatom, lágy és folyékony masszát kell kapnom.
A tésztát a formába öntöm és 40-45 percig sütöm, majd rácsra téve hagyom teljesen kihűlni.
A bevonathoz a mascarponét a citromlével és a cukorral habosra keverem, és széles pengéjű késsel elegyengetem a répás süti tetején. Hűtőbe teszem, de fogyasztás előtt legalább fél órát hagyom szobahőmérsékleten állni.

6 megjegyzés:

szepyke írta...

Imádom a répatortát! Nekem is van egy remek receptem, majd felteszem, ha végre lesz sütőm és tudok sütni! Majd ha lesz kedved, azt is kipróbálhatod, mert hasonló, mint ez!

szepyke írta...

Nézd, ez itt az enyém, kb 6-7 éve töltöttem fel a webcuki oldalra...

http://www.webcukraszda.hu/edesseg_search.php?id=593

anago írta...

nyami nyami

http://playme.hu

Zsuzsi írta...

Szepyke köszi a receptet. Látva a bejegyzésedet is, ki is fogom próbálni.

Hajni írta...

Kedves Zsuzsi!

Szepykénél bukkantam a receptedre, valamiért szimpatikusabb volt. Ha Húsvét, akkor répatorta.
Van már több receptem, eddig ez viszi a pálmát.
Köszönet érte!

Zsuzsi írta...

Szívesen, örülök, hogy ízlett. Majd szezonban próbáld ki a sütőtök tortámat, szintén a GoodFoodból. Ha szereted a répatorta-jellegű dolgokat, garantáltan be fog jönni az is:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails