2010. június 2., szerda

Kelt kakaós csiga


Szerepelt már a blogon kakaós csiga, de leveles tésztából; ennek a receptje igen kedvelt az olvasók közt, remélem ezt is szeretni fogják.
Most a klasszikus, kelt változat következik, amit egy két hete sütöttem, hogy legyen egy kis édesség a bográcsban főtt halászé után.
A recept ismét F. Nagy Angélától származik, akinek „A család szakácskönyve” című kötete nálunk alapmű, anyukám és én is ebből lesünk, ha valami nem jut eszünkbe, vagy esetleg ihletre lenne szükség. Ajánlom mindenkinek, aki gyorsan és egyszerűen akar megtanulni főzni.
Nos, a recept bevált, az elkészült csigákat (15-16 darab, már nem emlékszem) igen gyorsan tüntette el a család, alig maradt nekem belőle a másnapi reggelihez.

Recept

60 dkg liszt (fele rétes, fele finom is lehet)
egy zacskó porélesztő (Oetker)
2 tojássárga
2 evőkanál olaj
két evőkanál cukor
kb. 3 dl langyos tej
csipet só

A töltelékhez
10 dkg puha vaj
3 evőkanál keserű kakaópor
3-4 evőkanál porcukor

A tetejére
2 dl tej
egy csomag vaníliáscukor

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítek, amihez a lisztet a tojássárgákkal, sóval, cukorral az élesztővel és a langyos tejjel bedagasztom robotgép segítségével. Ha összeállt, hozzáadom a két evőkanál olajat és ezzel is tovább dagasztom, majd kilisztezett tálban letakarva, langys helyen a duplájára kelesztem.
Közben a töltelék hzzávalóit egynemű krémmé keverem, megkóstolom és ha kell, még adok hozzá cukrot.
Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtom (a recept szerint ujjnyi vastagra, de az enyém max. félujjnyi volt), a szélektől két centit elhagyva a teljes felületét megkenem a kakaós krémmel, és feltekerem, mint a bejglit. A tekercset kb. másfél centis szeletekre vágom, a csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, és hideg, 200 fokra állított sütőbe teszem. 200 fokon tíz percig sütöm, utána 180 fokon fejezem be. Mielőtt majdnem kész, a vaníliáscukorral felforralt tejjel meglocsolom a süteményeket és pár percre visszatolom a sütőbe, hogy a tejet felszívhassa. Ha kész, lehet porcukrozni, bár én ezt utálom és felesleges is.

7 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Imádom a kakaós csigát! A múltkor nagyon hasonlót csináltam, csak még egy kis körtepürét is kentem rá.
A porcukrozást illetően teljesen egyetértünk!

Gyöngyi írta...

Küldhetnél egyet:)

Zsuzsi írta...

Sajna, nincs már! Ági én még a fahéjasat szeretem nagyon, még sose csináltam, de szerintem hamarosan eljön ennek is az ideje.

Unknown írta...

Szia Zsuzsi!
Tegnap elkészítettem életem első kakaós csigáját, az általad közölt recept alapján, és nagyon finom lett :)) Egy bajom volt csak vele, nagyon kifolyt belőle a krém.

Zsuzsi írta...

Nefelejcs, örülök, hogy sikerült és ízlett. Nekem is mindig kifolyik, legközelebb kipróbálok egy új trükköt, amit most olvastam egy blogon: a töltelékbe egy kanál lisztet kell keverni, és állítólag akkor nem folyik. Próbáld ki, hátha beválik.

Unknown írta...

Utólag én is a liszten gondolkodtam, hogy talán az segíthet. Legközelebb kipróbálom úgy is :)

Tipetupa írta...

Jó, hogy elolvastam a megjegyzéseket! Lisztet tettem a krémbe, nem folyt ki egyáltalán és nagyon finom lett. Sajnos a csipet só kimaradt, pedig az annyira alap, hogy le sem kéne írni... Köszi, Zsuzsi!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails