2007. szeptember 24., hétfő

Saláta. Főzeléknek?!


Rendszerint ez a reakció.
Amikor először csináltam, és a párom meglátta, nem akarta még megkóstolni sem, pedig nem egy válogatós típus. Aztán sikerült rávenni és azóta szereti.
A recept anyukámé - kis átalakítással -,aki egy svájci-magyar ismerősünktől tanulta.
Nagggyon gyorsan elkészül és szerintem az egyik legjobb főzelék. Bár nekem nincs még gyerekem, szerintem a babáknak is biztos nagy felüdülést jelent a megszokott répa-, és almapüré után.

Recept

2-3 szép nagy, egészséges fejes saláta
4-5 szem krumpli
1-2 gerezd fokhagyma
liszt
tejföl


A salátát leveleire szedem, nagyon alaposan megmosom, a nagy leveleket pár vágással apróbbra metélem. A saláta szívét meg szoktam kóstolni, ha kesernyés a torzsája, inkább nem teszem bele. A töménytelen mennyiségű zöldet akkora edénybe teszem, amibe kényelmesen belefér, kevés vízzel felöntöm, és addig főzöm, amíg egy kissé összeesik. Ezt az első vizet leöntöm, kevés vízzel felöntöm, beledobom a félbevágott fokhagymagerezdeket, a kockákra vágott krumplit.
Addig főzöm, amíg a krumpli megpuhul, ekkor lisztes tejföllel behabarom, kiforralom és tálalom.
Szerintem langyosan a legjobb, csak úgy magában. (Kaporimádatom ellenére ezt tovább nem fűszerezem semmivel.)

Ehhez az ételhez a következő sült húst szoktuk enni:

Recept

4-5 szelet sertéscomb
2-3 közepes fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 csípős zöldpaprika
só, bors,olaj, paprikakrém (ha van házi, ha nincs, jön a Piros Arany,az egyetlen művi ételízesítő, amit használok)

A hússzeleteket forró olajon erős tűzön megkapatom, ha már van színe, rászórom a félfőre vágott hagymákat, a nagyobb darabokra vágott fokhagymát, a kisebb darabokra - nem karikára, mert azt nem szeretem ! - vágott paprikát, sózom, borsozom ízlés szerint és pár percig így sütögetem. Ha a hagymák kezdenek összeesni, a hússzeleteket megfordítom,így az ízesítők alulra kerülnek a serpenyőben. Belekanalazok egy-két teáskanál paprikakrémet, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt közepes tűzön rotyogtatom. A vizet apránként elfövi, ekkor mindig pótolom, de már ne lepje el a húst. attól, hogy párszor elfőzöm a levét, nagyon ízes szaftja lesz. Ha a hús is megpuhult - rendszerint vajpuha lesz - tálalom. Zöldbabfőzelék mellé is nagyon megy.

Jelenleg arról írok, hogy mit ennék, mert hétközben sajnos nincs sok időm főzni. Hétvégén viszont arról lesz szó, ami tényleg az asztalra kerül, és fotózni is megpróbálok majd.

Apropó ételfotó. Érdekelne, hogy milyen géppel fényképezitek az ételeket....

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Miért kell elönteni a főzővizet?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails