Amióta új konyhánk van, Attila konyhai jelenléte erősödik: szívesen vesz részt bármilyen főzési tevékenységben, vagy önállóan süt-főz, igaz, nem igazán tudja még, mi hol van.
Egyik este például császármorzsát készített.
A császármorzsával érdekes viszonyban vagyok: amit menzán és egyéb helyeken császármorzsaként adnak, azt én szívből utálom. Ez a grízes változat, aminek az eredetihez sok köze nincs. Ez utóbbit viszont nagyon szeretem, a grízes a nyomába sem érhet.
Elkészítése nem bonyolultabb, mint a palacsintáé, mivel tésztája egy gazdag palacsintatészta.
Kétféleképpen is meg lehet sütni: készíthető tepsiben, a sütőben, vagy serpenyőben is. Mi általában serpenyőben sütjük. A következő recept 4 főre szól, kettőnknek a fele elegendő.
Recept
25 dkg liszt
4 tojás
4 dl tej
5 dkg rumba áztatott mazsola (elhagyható)
7-8 dkg porcukor
egy citrom reszelt héja
csipet só
A lisztet simára keverem a tojássárgával, tejjel, cukorral, egy csipet sóval, hozzákeverek 5 dkg olvasztott vajat, a mazsolát, citromhéjat, majd beleforgatom a keményre vert tojásfehérje-habot.
Ha tepsiben akarom sütni, a tepsiben 5 dkg vajat felforrósítok, ráöntöm a masszát, előmelegített sütőben világos színűre sütöm, majd deszkára borítom és apróbb darabora szaggatom.
A serpenyős elkészítésnél a vajat a serpenyőben forrósítom fel, beleöntöm a masszát, félig átsütöm, majd falapáttal apróbbra darabolom-morzsolom.
A kész császármorzsát forrón, valamilyen pikáns lekvárral, nagyon édesszájúaknak lekvárral és porcukorral tálalom. Jelen esetben a kertszomszédunk, Jucika birsalmás szederlekvárjával ettük.
Egyik este például császármorzsát készített.
A császármorzsával érdekes viszonyban vagyok: amit menzán és egyéb helyeken császármorzsaként adnak, azt én szívből utálom. Ez a grízes változat, aminek az eredetihez sok köze nincs. Ez utóbbit viszont nagyon szeretem, a grízes a nyomába sem érhet.
Elkészítése nem bonyolultabb, mint a palacsintáé, mivel tésztája egy gazdag palacsintatészta.
Kétféleképpen is meg lehet sütni: készíthető tepsiben, a sütőben, vagy serpenyőben is. Mi általában serpenyőben sütjük. A következő recept 4 főre szól, kettőnknek a fele elegendő.
Recept
25 dkg liszt
4 tojás
4 dl tej
5 dkg rumba áztatott mazsola (elhagyható)
7-8 dkg porcukor
egy citrom reszelt héja
csipet só
A lisztet simára keverem a tojássárgával, tejjel, cukorral, egy csipet sóval, hozzákeverek 5 dkg olvasztott vajat, a mazsolát, citromhéjat, majd beleforgatom a keményre vert tojásfehérje-habot.
Ha tepsiben akarom sütni, a tepsiben 5 dkg vajat felforrósítok, ráöntöm a masszát, előmelegített sütőben világos színűre sütöm, majd deszkára borítom és apróbb darabora szaggatom.
A serpenyős elkészítésnél a vajat a serpenyőben forrósítom fel, beleöntöm a masszát, félig átsütöm, majd falapáttal apróbbra darabolom-morzsolom.
A kész császármorzsát forrón, valamilyen pikáns lekvárral, nagyon édesszájúaknak lekvárral és porcukorral tálalom. Jelen esetben a kertszomszédunk, Jucika birsalmás szederlekvárjával ettük.
12 megjegyzés:
Persze, hogy az igazi Kaiser smarni a lisztes, a másik a grízsmarni, könyvekben daramorzsa. Gratulálok a konyházós férfinek(hez)!
Köszi, megtartjuk:-)
szintén a gríz ellen voksolok - különösen mivel elveszti az egész étel a könnyedségét vele (viszont annál laktatóbb lesz...)
nálunk is szinte teljesen ugyanígy készül ;) lehet sznob dolog, de még egy vaníliarudat is bele szoktunk kaparni... ;)
Nálunk is szokás a vanília, csak kissé feledékeny vagyok...
Mindenkinek ezt kellene kipróbálnia, mert aki a grízest gondolja igazinak, az nagy tévedésben van.
így van! ;) Ditém is ódzkodott a császármorzsától, de akkor még nem ismerte az eredetit ;) Később ki is derült, hogy valószínűleg a grízes változat volt számára eddig ismert - s persze meg is tudom érteni, hogy az nem ízlett neki ;)
Az a birsalmás szederlekvár a végén nagyot ütött... addig simán el tudtam olvasni különösebb vágyódás nélkül, de ez az utolsó mondat...
Hát még ha megkóstolnád. Megpróbálom elkunyerbálni a receptet nyárra.
hát csak ide gratulálok már, és nem más blogjának a megjegyzéseihez fűzöm hozzá, hogy gratula a picihez! :))
őrület, csak úgy repkednek a gasztrobabák! :)
d
és amúgy meg szentatyavilág: birs-szeder lekvár?? Azta, hű de nagyon jó ötlet!
Köszi a gratulációt.
A lekvárhoz: a szomszéd néninek nagyon sok a birsalmája és sokat kísérletezik. Csinált már cseresznyés birslekvárt is, az is isteni:-)
Én is kipróbáltam! Köszönöm receptet! Pasi létemre is sikerült megsütnöm, nagyon finom lett..
Laci
Laci, nagyon örülök neki, hogy kipróbáltad, annak meg még jobban, hogy sikerült és ízlett.
Megjegyzés küldése