2008. június 29., vasárnap

Körkérdés: besózzuk-e a padlizsánt felhasználás előtt?


Előző bejegyzésemhez írt megjegyzésében jelezte "saját levében", hogy megvitathatnánk tudományosan, be kell-e sózni a padlizsánt, mielőtt felhasználnánk.

Én a besózás mellett vagyok, mert jártam már pórul vele: főleg a sok magot tartalmazó példányok tudnak megkeseredni.

Van a padlizsánnal kapcsolatban egy másik legenda is, amit még apukám terjesztett nálunk a családban: fakéssel kell vágni, különben megkeseredik. Ezt azonban én a rozsdamentes kések világában egyértelműen cáfolom.

Nektek mi erről a véleményetek?


(A képet a Dreamstime oldaláról kölcsönöztem)

19 megjegyzés:

Fűszeres Eszter írta...

Mi szerintem egy mázsa padlizsánt is megeszünk évente, de én még soha nem találkoztam keserűvel. Ezért aztán arra szavazok, hogy nem kell besózni.

VKOrsi írta...

Sose sózok, és sose lesz keserű...

(csak ha leégetem :) )

Névtelen írta...

Én se nem sózok, se nem fakés.. igaz így barnulni barnul, de édesmindegy... :)

Zsuzsi írta...

Közben kicsit olvasgattam a témában: úgy tűnik, az a keserű padlizsán, amelyik túlérett, mert sok benne a mag és ez okozza a keserű ízt. Ezek szerint én nyúlok mellé vásárláskor...

Zsuzsa írta...

Eddig egyszer találkoztam keserű padlizsánnal, pedig én sem sózok.
Az idősökön túl a másik ok az lehet - nem tudom, igaz-e, a rádióban hallottam - hogy, a régebbi padlizsánok tényleg keserűbbek voltak, de amiket az utóbbi évtizedekben árulnak, azokból már 'kinemesítették' ezt.
Fakést sem használok, rozsdamentes késre szavazok. :)

Névtelen írta...

Én sóztam eddig, lehet, hogy nem kéne?
A törökök tutira sózzák!!!
Millie

Zsuzsi írta...

Lassan én is arra a következtetésre jutok, hogy nem kell sózni

Mademoiselle írta...

én mindig sózok, mivel így tanultam, és még sose próbáltam sózatlanul, mert féltem hogy keserű lesz, és akkor elpocsékoltam egy fincsi padlizsánt, de lehet hogy legközelebb kipróbálom sózatlanul

Gourmandula írta...

vicces, pont a hétvégén tűnődtem el rajta, hogy hiába az intés, én már nem is sózom a padilzsánt, mert saját tapasztalatom szerint minek... fakés? hallottam róla, de sosem próbáltam, nem merült fel az igény rá.

Mamma írta...

Én mindig sózom a padlizsánt, de nem azért, hogy ne legyen keserű:-)) Állítólag az újabb fajtákból már *kitermesztették* a keserű ízanyagokat (btw, ezek az anyagok igen jó hatással vannak a szervezetre, kár értük:-))

Sózás után kiizzadja magát, akkor lemosom, megszárítom, ezáltal kevesebb olajat szív magába, mert nem olyan szivacsos, jobban felveszi a többi, vele együtt főtt anyagot és gyorsabban puhul - én ezért szoktam.
Meg, azt hiszem, megszokás:-))

Dulmina írta...

Én sose sózom, és fakésem sincs, de még sose volt keserű. Az mondjuk igaz, hogy zsenge, fényes héjú példányokat veszek csak. A patiszonnak meg az uborkának se szoktam kisózni a lelkét, főleg, ha nem látják olyan családtagok, akik szerint ez kötelező :) Érdekes, a kész ételre sose panaszkodnak - akkor se, ha nem volt sózás. Szóval szerintem ez inkább elvi és lelki kérdés, amit ki-ki hite szerint válaszol meg.

Dolce Vita írta...

én sem sóztam soha, és soha nem is volt keserű, +fém késsel vágom

Névtelen írta...

én sem sózom! egyszerűen nics hozzá türelmem. keserűvel még sohasem találkoztam, igaz ha nem találtam elég frissnek a portékát inkább nem vettem meg.

"saját levében" írta...

Hát ezzel jól megkevertük egymást! Én sem sózom, mert pl. amikor egyben sütjük a krémhez, akkor nincs is lehetőség besózni. A körúti török kéttermekben is láttam, hogy csak pőrén betolják a kemencébe,majd utána héjastul felkockázzák a joghurtos salátába. Fakés? Soha. Pedig a kaviárhoz is az kellene, vagy legalább műanyag...

Névtelen írta...

Sózni vagy nem sózni?
Fakés vagy fémkés?
No mostmár tényleg jól megkevertük.
Ezután hogy is csináljam?
Üdv mindenkinek. Marcsi.

Zsuzsi írta...

Na, ezek után azt hiszem, nem fogom sózni, bár abban, amit Mamma írt a sózás okáról, van némi igazság.
Nekem van fakésem, de soha nem használtam, ezek után meg pláne nem fogom :-)
Köszönöm a kimerítő válaszokat.

Mindennapi Manna írta...

Néhányszor már belefutottam keserű padlizsánba, de ezek szerint ez a veszély elmúlt. A fakés valóban barnulás ellen jó, nálunk a családban öröklődtek, így nekem is van. És ha időm is akad, szeretem azzal vágni:)

Névtelen írta...

Én sosem sózom be, és nem használok fakést. Igaz, nálunk ritkán kerül az asztalra, mert csak én szeretem.

Petra írta...

Szerintem a sozas csak azert kell hogy kivezessuk a vizet belole -- peldaul mikor bundazzuk es sutjuk olajban... kevesebb viz, tobb iz. Szerintem nem a keserusegrol van szo. Ha keseru akkor keseru mar fozes (vagas, stb.) elott -- ugy mint az uborka.

Ezen kivul... a fakessel valo vagas azert kell hogy ne oxidalodjon (megbarnul, es egy kicsit akkor csipos is lesz). Ez akkor a legfontosabb ha padlizsan salatat csinalunk (Erdelyben ezt vinettanak hivjak). Mikor ezt keszitem (lesutom a padlizsant) akkor egy porcelan kest vagy faspatulat hasznalok. Erzem az iz kulonbseget; ha vas vagy inox kest hasznalok egy nagyon picit csip -- ugy kicsipi a szajszelet/sarkat eves kozben.

Persze, ez csak az en velemenyem...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails