2009. március 21., szombat

Gesztenyés kifli


Valami furcsa indíttatásból múlt hétvégén nézegettem egy karácsonyi receptes füzetet (A 100 legjobb karácsonyi sütemény), és ebben találtam erre a finom süteményre.
Kicsit meglepődtem, amikor láttam, hogy a tésztába nem kell egyáltalán tojás, de a tejföllel készült omlós tésztákat finomnak szoktam találni, úgyhogy belevágtam.
Nem bántam meg, hogy megsütöttem, nagyon finom puha, porhanyós sütemény, és a tejföltől ezt az állagát napokig megőrzi. Anyukámék is ettek belőle, náluk is egyértelmű sikere volt.
Én gesztenyével töltöttem, de mákkal, dióval is nagyon finom lehet.
A kiflik alakja hagy némi kívánnivalót maga után, de az is haladás, hogy nem repedtek ki sütés közben.

Recept

50 dkg liszt
25 dkg vaj
2 dkg élesztő
1 dl langyos tej
2 dl tejföl
egy evőkanál cukor
csipet só
30 dkg gesztenyemassza
kevés rum (elhagyható)
vaníliás porcukor

A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsolom, majd hozzáadom a tejben felfuttatott élesztőt (szárazélesztő használata esetén nem kell futtatni, ekkor a tejet közvetlenül a tésztába öntöm) és a tejfölt. Beleszórom a cukrot meg egy csipet sót és jól kidolgozom; lágy kelt tészta lesz belőle. Letakarva egy órát kelesztem. Ezután a tésztát kinyújtom, nagy kerek pogácsaszaggatóval kiszaggatom és kifliket készítek. A tölteléknek való gesztenyemasszát én még plusz rummal ki szoktam keverni, de ez nem kötelező. Minden tésztakarika felső szélére teszek egy kevés tölteléket, majd felgöngyölöm a tésztát. A kapott rudacskát középen meghajlítom, így kapok nagyjából kiflialakzatot. A sütőt 180 fokra előmelegítem, a kifliket sütőpapírra fektetem és kb. 15 perc alatt kisütöm. Még melegen vaníliás porcukorba forgatom.
Nekem ebből kb. 25 darab nagyméretű sütemény jött ki, de jó kézügyességgel rendelkezők akár 40 darabot is kihozhatnak, úgyhogy jó kiadós a tészta. Meg persze finom is.


4 megjegyzés:

Névtelen írta...

A tejföl kimaradt a felsorolásból. Mennyi kell bele?

Zsuzsi írta...

Fú, kösz, hogy szóltál, javítom is a receptet!

ManóAnyó írta...

Nagyon szeretem a gesztenyés kiflit, meg általában mindent, ami gesztenyés. És most, hogy eszembe jutott, nem tudom, hogy bírom ki, hogy ne készítsem el :)

Zsuzsi írta...

Érdekes, én is így vagyok vele. Nagyon szeretem a gesztenyés édességeket, de nem készítek elég gyakran, lehet, ez mostantól megváltozik:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails