2009. március 23., hétfő

Ravioli a la Locatelli


Folytatva a sort, a tésztakészítés következő állomása a ravioli projekt volt. Hétvégére készítettem, amikor a nagymamák jöttek Zsófihoz és nagy sikert arattam vele.
A tészta tölteléke Giorgio Locatelli receptje alapján készült, kissé továbbfejlesztve. Amikor eldöntöttem, mi lesz a töltelék és a mártás, kicsit aggódtam, hogyan fognak az ízek összepasszolni, de a végeredmény egy nagyon harmonikus étel lett.
A raviolik formája hagy némi kívánnivalót maga után, mert félreértettem a könyvben írtakat (nem a tészta teljes hosszában feleztem meg, hanem a szalagot gondolatban kettévágtam és ráhajtottam az egyikre a másikat, majd a töltelékeket körbevágtam, ha ez így érthető…), így túlméretes tésztákat kaptam, de sebaj, majd legközelebb, mert biztos készítek még. Ebből az adagból 6 személy biztos jól lakik.


Recept

A tésztához
50 dkg liszt
5 tojás

A töltelékhez
30 dkg krumpli
20 dkg brokkoli
egy ág rozmaring
10 dkg vaj
só, bors
4 dkg parmezán

A mártáshoz
4 dkg vaj
5 dkg szárított trombitagomba beáztatva
40 dkg barna csiperke
4 gerezd fokhagyma
egy kis fej hagyma
5 dl húsleves
4 dl tejszín
kakukkfű
só, bors

A tésztát elkészítem, majd egy-két órát pihentetem a hűtőben. A töltelékhez a krumplit héjában megfőzöm, másik edényben a brokkolit is megpárolom. A vajat felolvasztom
a rozmaringgal. Ha a zöldségek puhák, botmixerrel egynemű péppé töröm, közben folyamatosan adagolom hozzá a vajat. Ha sikerült elkeverni, hozzáadom a parmezánt, majd a tölteléket kihűtöm, mert csak úgy lehet velük dolgozni.
A mártáshoz a hagymát, fokhagymát a vajon megfuttatom, rádobom a gombákat és addig párolom-pirítom, amíg a csiperke levet nem ereszt. Közben sózom, borsozom, ízesítem kakukkfűvel. Ezután felöntöm a levessel, hozzáadom a tejszínt, majd a levet mártás sűrűségűre beforralom.
A tésztát a géppel kinyújtom, a töltelékből kiskanálnyi halmokat teszek rá, ráhajtom, kivágom a raviolikat, majd forró sós vízben kifőzöm adagonként, és a gombás mártásban megforgatva tálalom. Parmezánnal megszórom a tányéron.


3 megjegyzés:

Ízlésszindróma írta...

jujjjjjj, még nagyon messze az ebéd, most haltam éhen:))
de hát ez a recept is nagyon király, pont én is valami tésztán törpölök..

Gyöngyi írta...

Nagyon finom lehetett!!

Zsuzsi írta...

Hát igen, én is bevágnék most belőle egy adagot:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails