2009. április 28., kedd

Újhagymás házi krémsajt


Ládakertészetünk termőre fordult, már ehető a zsenge, üdezöld újhagyma. Nem hagytuk annyira megnőni és megfejesedni, mint azokat, amiket a boltban lehet kapni, de így sokkal finomabb, lágyabb az íze és a zöldje sem nagyon csípős, csak épp, amennyire kell.
Legjobb nyersen enni szendvics mellé vagy salátába, de ezúttal a krémsajtba is ez került.

A ládakertészet ötlete Jamie Oliver kertészkedős műsorából származik, ahol fából összetákolt keretekben folyik a gazdálkodás. Nekünk ez most kapóra jött, mert az építkezés után a „kert” nincs kertészkedésre alkalmas állapotban, másrészt nem nagyon értünk hozzá, így kísérletezgetésre pont megfelel. A földet a szemközti erdőből hoztuk, igazi fekete, tápanyagdús föld, tele gilisztákkal. Májusban kiültetjük a már szépen cseperedő paprika és paradicsompalántákat, meg ültetünk uborkát, cukkinit és fejtőbabot, remélem minden szépen szárba szökken majd. Csicsókát is ültettünk – ezt nem ládába - , állítólag ez nekünk való növény, mert annyira igénytelen és szapora, hogy jóformán kipusztíthatatlan. (azért nekünk sikerülhet..)
Amióta megszületett a lányunk, igyekszem egyre több házi készítésű élelmiszert kitalálni, hogy ha eljön az ideje, ő is biztonsággal ehesse.


Recept

2 nagy pohár natúr joghurt (én Parmalatot használok)

ízesítőanyagok tetszés szerint (most 4-5 szál újhagyma)

A krémsajt elkészítéséhez kb. két napra van szükség, ez a joghurt fajtájától is függ.
Egy sűrű szövésű szitát kibélelek egy többrét hajtott pamut konyharuhával vagy pelenkával, aláteszek egy mély tálat, amibe csöpöghet a savó, majd a szűrőbe öntöm a joghurtot. Az egész alkalmatosságot kb. két napra beállítom a hűtőbe, ennyi kell ahhoz, hogy a joghurtból krémsajt-szerű dolog legyen. Ekkor kiveszem, tárolóedénybe kanalazom, ízesítem sóval, meg amivel szeretném. Készült már borsos, chilis-borsos, medvehagymás, most meg újhagymás, de bármilyen változatban el lehet képzelni. A lecsepegő savót nem öntöm ki, állítólag egészséges, meg kell inni.
A krémsajt jól záródó műanyag dobozban simán eláll két hétig, de azért ennél hamarabb el szokott fogyni, legalábbis nálunk.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia! Nagyon tetszik az ötlet - feltennél néhány fotót? köszi
Ági

Zsuzsi írta...

Milyen ötletre gondolsz? A ládás ültetésre vagy a krémsajtra.
Ládában jelenleg csak újhagymánk van, de ha gondolod, lefotózhatom.

Névtelen írta...

A ládásra gondoltam - vizuális típus vagyok :) köszi előre is Ági

Névtelen írta...

hűű de jól hangzik! csatlakozhatok az olvasóid ("kóstolók") közé? üdv: manner

Zsuzsi írta...

Manner, természetesen, megtisztelsz:-))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails