2009. április 19., vasárnap

VKF! XXIV. - Rendhagyó reggeli


Szent meggyőződésem volt, hogy a „saját levében” által kiírt XXIV. VKF-et kihagyom. Egyszerűen nincs olyan tárgyam a konyhában, amihez valamilyen érdekesebb történet fűződne, vagy esetleg családi recept, illetve lehet, hogy van, de olyan tompa az agyam a nagy megfázástól, hogy egyszerűen nem jutott eszembe semmi.
Ma reggel viszont megvilágosodtam. Kicsit rendhagyó leszek, az én kedvenc „tárgyam” a konyhában a palacsintasütővel felszerelkezett férfi. Ezt a szerepet immár majdnem tizenhárom éve Attila látja el. Mivel a kiírás része, hogy a tárgyat a könnyebb érthetőség kedvéért röviden írjuk le, annyit mondhatok, hogy egy 183 cm magas, mackós alkatú, szakállas személyt képzeljünk el, akinek a keze egy lapos, teflonos, palacsintasütésre alkalmatos készségben végződik.

A szerkezet hátránya, hogy csak kellő ráhangolódás után használható, akkor viszont megállás nélkül süti az édes, sós, magyar vagy amerikai palacsintákat. Igaz ugyan, hogy természetben ki kell fizetni, azaz – mielőtt bárki másra gondolna – részesedés jár neki az általa létrehozott műből, de ez még mindig jobb, mintha nekem kellene bénáskodnom a palacsinták dobálgatásával.

Kedvenc szerzetem eme reggelen ezen eledellel lepett meg :-)

Recept

22,5 dkg liszt
3 dkg vaj megolvasztva
2 púpos teáskanál sütőpor
1 teáskanál cukor
csipet só
3 dl tej
2 tojás
vaj a sütéshez

A tetejére

tejföl
ropogósra sült bacon
hegyes erős paprika

Közlöm a palacsintasütővel felszerelt férfivel, hogy ennék egy kis palacsintát reggelire. Erre ő előveszi a hűtőből a már bekevert tésztát – mivel tegnap délután ugyanezt jegyszer már eljátszottam – és jelzi, különleges reggeliben lesz részem.
Térül- fordul, és már sülnek is a kis kerek palacsinták. Előkerül legjobb barátja, a baconszalonna, és egyszer csak a következőkkel szembesülök: helyes kis kerek amerikai palacsinták vékonyan megkenve tejföllel, rajtuk egy ropogós bacon-szelet, megkoronázva egy-két karika hegyes erős paprikával (ez utóbbi kizárólag gyógyászati céllal, merthogy „az orromat is tisztítsa”).
Lehet, hogy furcsán hangzik, de nagyon finom, ahogy a lehelletnyit édes tészta, a hideg tejföl és a sós forró szalonnapörc meg a csípős paprika kiegészítik egymást.

Mit is mondhatnék, mindenkinek javaslom hasonló jellegű „konyhafelszerelés” beszerzését és hamar kedvencévé válik
….

7 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Nem félsz hogy a férfijog-védők délután tüntetnek a házatok előtt?

murok marci írta...

júj, de jó. a szakállas, 1,80valahány centiméteres mackó már megvan. csak még azt nem tudom, hogyan montírozzam a palacsintasütöt a mancsaira?

Unknown írta...

:D Azért nem kellene annyira lealacsonyítani, hogy csak palacsintát tud sütni - többre is képes szerintem ;)

Cukroskata írta...

Csak saját használatra van, vagy kölcsön is adod néha? :-)

Milene írta...

Hűha! Ilyen "berendezésem" nekem is van:) Kicsit alacsonyabb, de a szakáll és a mackós alkat stimmel:) Igaz, ő csak édes palacsintát hajlandó sütni, kellő ráhangolás, és dicshimnuszok után. Viszont a szabadtéri főzésnek is nagy mestere:)

trinity írta...

Nagyon tetszik!!:)))

Zsuzsi írta...

Hát, nem vagyok én olyan feminista alkat, de azért néha jól esik a kényeztetés...
Kata, nem adom, még kölcsön sem :-)
Beatbull: csinál ő mindent, csak lényeg az, hogy én is ott legyek, úgyhogy a meglepi-vacsora ugrott, én biztos értesülök róla..
Nokedli, csak úgy tudod ráimádkozni a palacsintasütőt a markaira, ha igazán ő akar palacsintát enni.
Trinity, örülök, hogy tetszett, Citromfűnek meg üzenem, hogy nálunk is nagyon megy a szabadtéri főzés, csak a fűszerezésnél kell kézben tartani az úriembert, mert hajlamos a túlzásokra.
Köszi a kommenteket!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails