2009. október 9., péntek

Mit készítsek birsalmából? II. - Káposztás birsalmás dagadó


Folytatva a birsalmás ételek sorát, most egy igazi masszív, a férfiak minden igényét kielégítő étel következik, amely a már korábban leírt káposztás tepsis csülök egy változata.
Van benne dagadó, sütnivaló kolbász, füstölt szalonna, úgyhogy diétázóknak nem ajánlom, de érdemes érte szünetet tartani a diétában, mert nagyon finom.
Ipari mennyiséget készítettem belőle, négyen voltunk rá, de gyakorlatilag egy adag maradt belőle ebéd után. Zsófival is megkóstoltattam a savanyú káposztát, és legnagyobb meglepetésemre ízlett neki, ami nagy szerencse, mert a káposzta kitűnő vitaminforrás a gyümölcsben-zöldségben szegény téli napokon.


Recept

80 dkg nem túl zsíros dagadó
1.5-2 kg savanyú káposzta
egy szál sütnivaló kolbász
15 dkg füstölt húsos szalonna
2 birsalma
4-5 darab kisméretű vöröshagyma
fél fej fokhagyma
egész köménymag
rozmaring, só
kevés paprikakrém (nem csípős)
két evőkanál olaj

A dagadót annyi darabra vágom, ahány személyre az ételt készítem. Minden darabot bedörzsölök sóval, köménnyel, rozmaringgal és paprikakrémmel. Egy tepsit kikenek az olajjal, belefektetem a fűszerezett húst, és nagy lángon – a tűzhelyen – minden oldalán elősütöm a darabokat. Közben a sütőt 170 fokra előmelegítem. Ha az elősütés kész, a tepsibe teszem a fél fej fokhagymát – a fejet keresztben szoktam elvágni - , a hús alá öntök egy kevés vizet, letakarom alufóliával és puhára párolom kb. egy óra alatt. Amíg a hús puhul, a szükség szerint kimosott savanyú káposztát kicsit megpárolom.
A birsalmát meghámozom, kicsumázom és darabokra vágom, a hagymákat megtisztítom, negyedelem, a szalonnát csíkokra vágom. Ha a dagadó puha, kiveszem a tepsiből, és a helyére teszem a savanyú káposztát. Rászórom a hagymát, a birset és a szalonnát, valamint egy kevés sót, és kicsit össze is forgatom, hogy a húsból kisült szaft mindenhol érje a hozzávalókat. Öntök alá egy pohár vizet, majd a káposztára fektetem a dagadódarabokat és a tepsi közepére a jól megszurkált sütnivaló kolbászt. A tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe tolom, és addig sütöm az ételt, amíg a kolbász és a hús pirosra nem sül. Friss kenyérrel és tejföllel tálalom.

4 megjegyzés:

szepyke írta...

Nem tagadom meg magam, én azért a kolbászért jöttem, ami a tányéron van!
El kell vigyem, muszáj!:)

Zsuzsi írta...

Sajna elfogyott... Legközelebb tessék időben kinyitni az ablakot, hogy teleportálhassam:-))

lorien írta...

Nincs kérdésem, ez így tökéletes! Nagyokat nyelek, és korog a nyomrom. Közösség elleni izgatás ... :)

Zsuzsi írta...

Igen Lorien, és az a jó abban, hogy jön a hűvös, hogy lehet hasonlókat főzni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails