2009. október 28., szerda

Sülttök torta


Amióta gyerekem van, az ízlésem az övével együtt formálódik. A legjobb példa erre a sütőtök. Én eddig azt hittem, hogy nem szeretem, tavaly vele is megkóstoltattam, neki sem ízlett. Idén eljött a sütőtök szezonja és olyan szép darabokat lehet kapni, hogy gondoltam, megint megkínálom vele Zsófit. A kísérlet sikerült, a kislányom olyan nagy rajongója lett ennek a zöldségnek, hogy egy negyedet simán bevág akár köretnek is. És ami a legmegdöbbentőbb, én is beleettem, és nekem is ízlett. Azóta gyártom a sütőtökös ételeket, meg persze simán sütve is esszük. Elkészítettem Dolcevita sütőtökös gnocchiját, ami isteni, és ez a sütemény is igen ízletes lett.
A recept a Good Food online-ról származik. A sütemény ízében nagyon hasonlít a felhasznált fűszerek miatt a répatortára, de a tésztája egész más, ez sokkal tömörebb, de nedvdús, nem száraz, nagyon finom. Annyit változtattam, hogy reszelt tökhús helyett ugyanannyi megsütött tök húsát használtam. A leírt a mennyiségből óriási adag lett, kipróbáláshoz én ajánlom az adag felezését.

Recept

28 dkg liszt
egy sütőpor
30 dkg nádcukor
2 evőkanál szódabikarbóna
2 evőkanál fahéj
fél evőkanál szerecsendió
fél evőkanál őrölt gyömbér
17,5 dkg mazsola (ezt kihagytam)
fél teáskanál só
négy felvert tojás
20 dkg olvasztott vaj
egy narancs reszelt héja
egy evőkanál narancslé
50 dkg reszelt sütőtök/ sült sütőtök kihűtve

A töltelékhez

25 dkg mascarpone
4-5 evőkanál porcukor
egy lime leve és reszelt héja
fél citrom leve

A sütő előmelegítésével kezdem,- nagyon gyorsan kész a tészta összeállítása – légkeverésen 160 fokra, egyéb esetben 180 fokra állítom. A sütőformát kibélelem sütőpapírral, majd összekeverem a tésztát.
A szárazanyagokat – az első kilenc hozzávalót- összekeverem egy nagy tálban. Másik mélyebb edényben a felvert tojást és az olvasztott vajat kikeverem, beleteszem a narancshéjat- és levet is, majd beleszitálom a szárazanyagokat és fakanállal összeforgatom. Végül hozzáadom a tököt is. A masszát a sütőformába öntöm, és az eredeti recept szerint 30 perc alatt, szerintem meg 50-55 perc alatt megsütöm. A süteményt rácsra téve teljesen hagyom kihűlni.
A töltelék hozzávalóit kikeverem, és a kihűlt, félbevágott tortát megtöltöm vele. Lehet a krémsajtos tölteléket a torta tetejére kenve mázként is használni.
A süteményt hűtőben tárolom, de szobahőmérsékleten tálalom.

4 megjegyzés:

florentine írta...

Sütőtök! Imádom! És idén nagyon szuper a termés.
A Baking bites-t ismered? Pumpkin anc Chocholate Layer Cake néven került fel pár hete egy nagyon tuti torta, nekem már a kezem ügyében van a recept, hasonló, mit ez a sülttök torta.
http://bakingbites.com/2009/09/pumpkin-and-chocolate-layer-cake/

Zsuzsi írta...

Nem, nem ismertem az oldalt, köszi, hogy belinkelted, majd körbenézek ott is!

Unknown írta...

ha reszelve van a tok akkor az nyers igaz? de a sulttok bele meg sult... szoval nyers vagy sult? addig nem allok neki... :)

Zsuzsi írta...

Én megsütött sütőtökből csináltam, de lehet reszelt nyers sütőtökből is, mint a répatortát.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails