2009. november 5., csütörtök

Toszkán bableves


Ebben a lucskos, őszies, barátságtalan időben egyre jobban esik a forró leves, emiatt mostanában- szokásunktól eltérően – hetente egyszer biztos főzök is. Legutóbb a toszkán bableves került terítékre.
Nem akartam hagyományos, magyaros bablevest főzni, olyasmiben gondolkodtam, mint a minestrone, de ehhez nem volt itthon elég zöldségféle, végül a neten böngészve találtam rá
Emeril Lagasse receptjére, és végül ebből indultam ki. Persze változtattam rajta, így a végeredmény egy minestronéra hasonlított, ám kevésbé paradicsomos és kevésbé zöldséges változatban. Akinek nincs ideje bajlódni a szárazbabbal, konzervből is elkészítheti.

Recept

25 dkg száraz bab
egy nagyobb sárgarépa
egy fehérrépa
egy ökölnyi zellergumó fele
egy cukkini
egy hagyma
3 evőkanál paradicsompüré (passata)
4 gerezd fokhagyma
egy ág rozmaring
2-3 babérlevél
4-5 levél bazsalikom
szemes feketebors
olívaolaj
2-3 marék kisméretű száraztészta (pl rövidcső)

A babot egy éjszakára beáztatom, majd másnap egy babérlevéllel és pár szem borssal ízesített vízben puhára főzöm.
A leveshez olívaolajon megfonnyasztom a kockákra vágott hagymát. Rádobom a kisebb kockákra vágott répákat, a felnegyedelt és felkockázott cukkinit, és zellert és pár percig kevergetem. Hozzáadom a felszeletelt fokhagymát, a paradicsompürét, ezzel is párolom pár percig, majd felöntöm vízzel (kb. 2 liter, én ezeket az olaszos leveseket úgy szeretem, ha már megáll bennük a kanál, szóval jó sűrűn.) Beleszórom a babérlevelet, a rozmaringágat és a bazsalikomleveleket, és addig főzöm, amíg a zöldség már majdnem puha. Ekkor beleteszem a leszűrt babot, és addig főzöm a levest, amíg minden hozzávaló puha nem lesz. A leves sűrűjének egyharmadát pár merőkanál lével kimerem, botmixerrel egyneműsítem, majd visszatöltöm, így sűrítem az ételt. Végül beleszórom a száraztésztát, és ezzel készre főzöm a levest.



3 megjegyzés:

lorien írta...

Nagyon jók a toszkán bablevesek. Anno egyet Mammától lestem el, az is nagyon bejövős volt.

Mostanában valami baj van a Feed-el. Jól lejön a cucc, de ha onnan kattintok a bejegyzésre, akkot hibát jelez:

Feed Address: http://feedproxy.google.com/~r/AZsuzsiFz/~3/sMAMttSHB-c/toszkan-bableves.html

HTTP Error (Code) and Message: (404) null

Zsuzsi írta...

Ez mióta van?
Egyébként érdekes dolgok történnek velem a bloggal kapcsolatban. Tegnap pl egy olvasóm jelezte, hogy eltűntem a Gasztroblog listáról, és igaza volt. Hála Gabojszának, már visszakerültem.
Szerinted most ezzel mi a fenét csináljak?

Ági, aki főz írta...

Nekem működik, én látlak.

Csak azt akartam mondani, hogy olyan érdekes ez a kollektív tudatalatti dolog, hogy mennyire egyformákat főzünk, tegnap a Duendével, most itt a te bablevesed, ez is nagyon hasonlít az enyémre. Ilyen időben ennél egyszerűen nincs jobb.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails