2008. május 13., kedd

Egy csirke két személyre, háromféle körettel


Némi túlzással a cím igaz, mert azért mi sem eszünk meg ketten egy ültő helyünkben egy egész csirkét, beszoktuk vonni kutyáinkat és még így is marad belőle, amit hidegen meg lehet enni vagy salátába keverve is elhasználható.
Annyira nem is kedveljük, mint mondjuk a kacsát vagy libát, de azért néha ilyet is kell enni.
A háromféle köret gondolata a maradék zöldségek felhasználásából támadt, volt itthon egy kevés gomba, spárga, egy avokádó, pár szem paradicsom, egy kevés újkrumpli, ebből lett háromféle kísérője a csirkének.

Recept

Egy egész csirke
10 dkg vaj
3-4 ág friss rozmaring
fél citrom, só
egy kis fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma

A gombás-spárgás körethez
25 dkg gomba
25 dkg spárga
kakukkfű
petrezselyem
pár csepp olaj

A salátához
Egy érett avokádó
2-3 szem paradicsom
egy fej lilahagyma
pár csepp olaj
fél citrom

Héjában sütött újkrumpli

A csirke bőrét a mellén és combján fellazítom, bőre alatt sózom, és beledugdosok pár szelet fokhagymát, pár levél rozmaringot és üregenként kb. 2 dkg vajat. A hasüregét szintén sózom, beledugom a citromot, a félbevágott hagymát, kevés rozmaringot és fokhagymát, majd kívül is sózom a madarat. Tepsire fektetem, körülrakom a maradék rozmaringgal, fokhagymával, öntök mellé egy kevés olajat, és előmelegített sütőben puhára, piros-ropogósra sütöm. Ez kb. Egy és negyed óra. Ha nincs alatta semmi folyadék, fél pohár vizet szoktam alá önteni.

Amíg a madár sül, elkészítem a köreteket. A gombát és a spárgát megtisztítom, a spárgát kb. 3 centis darabokra vágom, a gombát csak akkor vágom félbe, ha nagyok a fejek. Grillserpenyőben pár csepp olajat forrósítok, rádobom a zöldségeket, kevés sóval, kakukkfűvel ízesítem és roppanósra sütögetem őket. Ha kész, meglocsolom pár csepp friss citromlével, megszórom petrezselyemmel. Langyosan tálalom.
A salátához felaprítom a hagymát, a paradicsomot és az avokádót kisebb kockákra vágom. A zöldségeket pár csepp olajjal, sóval és citromlével keverem össze és szobahőmérsékleten érlelem kb. fél óráig.

A krumplit héjastól megmosom, a nagyobb szemeket négybe, a kisebbeket félbevágom, és bő olajban megsütöm.
Miután a csirke elkészült, kiveszem a sütőből, tíz percig állni hagyom, majd darabolom és a háromféle körettel tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails