2008. május 18., vasárnap

Epres "lasagne"


Már megszokhatták a kedves olvasók, hogy süteményrecepttel általában hétvégenként jelentkezem, és azt is tapasztalhatták, hogy ezek mostanában mind eperrel készülnek, hiszen ki kell használni azt a rövid időt, amíg kapható ez a fimon gyümölcs.
Ezúttal is epres süteményt készítettem, és ha előre tudom, hogy ez az ötlet kipattan egyszer a
fejemből, ezzel a recepttel indulok a Beatbull által kiírt XV. VKF!-en.
A fagyasztóban lapult egy doboz Plusból származó leveles tészta, és pénteken vettem epret is, úgyhogy a kiindulási alap meg is volt. Régóta gondolkodtam a fehércsoki és az eper összekombinálásán, és ezúttal kapva-kaptam az alkalmon.
A lasagne tésztalapjait levelestészta-lapokkal helyettesítettem, húsos ragu helyett szeletelt epret, besamel helyett pedig fehércsokis-ricottás krémet használtam, amelyet hidegen keverhető zselatin-fixxel szilárdítottam, ezúttal sikeresen. A képen látható sütemény szerintem négy főre elegendő, a receptben szereplő adagból két ilyen süti készíthető.

Recept

Egy doboz – 6 lap - leveles tészta (pl.: a Plusból, lényeg, hogy lapokból álljon)
20 dkg fehér csokoládé
egy evőkanál tej
reszelt citromhéj
2 dl tejszín
25 dkg ricotta (olasz savósajt, tkp. túróféleség)
egy csomag Dr. Oetker Zselatin fix
40 dkg eper

A három lap leveles tésztát felolvasztom, sütőpapírral bélelt sütőlapon 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöm. Nem kell megrémülni, egy lap kb. 10 cm magasra emelkedik fel, de amikor már langyos, a két tenyerem közt finoman összenyomom, és így kellően lapos lesz. A tésztalapokat hagyom kihűlni.
A megtisztított epret vékony szeletekre vágom.
A csokit összetördelem és vízgőz felett a tej hozzáadásával felolvasztom.(Életemben először csináltam ilyet, az elején masszává állt össze, azt hittem így is marad, de aztán engedelmeskedett.) A felolvadt fehércsokit langyosra hűtöm, ekkor kanalanként habverővel hozzákeverem a szobahőmérsékletű ricottát és a reszelt citromhéjjal ízesítem. Másik tálban félig felverem a tejszínt, hozzáadom a zselatin fixet, és nem túl kemény habbá verem, majd beleforgatom a ricottás masszába.
Tálra teszek egy lap tésztát, megkenem 3-4 evőkanálnyi krémmel, ezt kirakom eperrel. Ráfektetem a következő lapot és ismétlem a műveleteket. Egy süti három lap tésztából áll, a másik három lapból ugyanígy készítem el a másikat is.
Pár órára hűtőbe teszem, hogy a krém kissé meghúzzon. Tálalásnál fűrészes késsel próbálom szeletekre vágni, vagy sikerül, vagy nem…

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Nagyon guszta ez az epres dolog!
Gratulálok hozzá és ki fogom próbálni.
Nagyon ügyes vagy,hogy ilyen ,,kombinációkat" ki tudsz találni.
Csak így tovább!
Üdv.:Renáta

UI.:Ha van kedved,látogass el az én blogomra is,hátha találsz ízlésednek megfelelő menüt. :)
http://www.apaanyakonyha.freeblog.hu

Unknown írta...

örülök, hogy most sikerült a fixírozás ;) nagyon tetszik az ötlet - főleg, hogy mindenre találtál édes párt ;)

Zsuzsi írta...

Köszönöm, köszönöm.
Azt kell mondjam, erre a sütimre tényleg büszke vagyok, és az az igazság, hogy nemcsak jól néz ki, de iszonyú finom is:-)

Névtelen írta...

Szia Zsuzsi.
Most lett kész az epres. Nagyon jól néz ki, már pihizik a hűtőbe.
Annyit változtattam, hogy lapok közé, és a tetejére még olvasztott barna csokit csurgattam.
Ha lúd hát legyen kövér.
Még-még ilyen fini receptet.
Üdv. Marcsi.
2008.05.23.

Zsuzsi írta...

Nagyon örülök, hogy elkészítetted, vasárnap jönnek anyukámék, én is ezzel várom őket. Majd írj, ha mást is kipróbáltál!Remélem,ízleni is fog!
Zsuzsi

Szandra írta...

Annyira imádom ezt a sütit, tavaly találtam rá(d), akkor az eperszezonban jó párszor elkészítettem, idén ma fogom először. Tökéletes!:)

Zsuzsi írta...

Szandra, nagyon örülök, hogy ennyire szereted és ilyen sokszor készíted!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails