Ha vendégeket várok, és valamilyen sós süteménnyel is készülök, az eddig nem lehetett más, mint a túrós pogácsa . Eddig, mert úgy döntöttem, hogy kell ezen a téren is a változatosság és többfajta sós aprósüteményt is ki fogok próbálni.
Első próbálkozásként krumplis pogácsát sütöttem F. Nagy Angéla receptje alapján. Alapjában véve abban különbözik a túrós pogácsától, hogy élesztős tésztával készül. Megcsinálni nem ördöngösség, finom is, de azért nekem a túrós jobban ízlik, mert szaftosabb, másnapra sem szárad ki.
Recept
25 dkg liszt
10 dkg főtt, áttört krumpli
10 dkg vaj
2 dkg élesztő (vagy ennek megfelelő szárazélesztő)
só
két tojássárga
a lekenéshez egy tojásfehérje
tetejére sajt/magvak/fűszerek
A lisztet a krumplival, vajjal, sóval összegyúrom, az élesztőt belemorzsolom és a tojások sárgájával összedolgozom. (Ha szárított élesztőt használok, azt a liszthez szórom.) A tésztát letakarva egy óráig pihentetem meleg helyen, utána ujjnyi vastagra nyújtom, kiszúrom (szélesebb szájú pálinkáspohárral szoktam) , lekenem tojásfehérjével, rászórom a kívánt magot, vagy reszelt sajtot. Még tíz percig hagyom pihenni, ezalatt 180 fokra előmelegítem a sütőt, majd szép aranybarnára sütöm.
Tipp: a darált mák ugyan ízre finom, de elég idétlenül néz ki a pogácsán, ezért nézzük meg a zacskót, mielőtt rászórnánk…
3 megjegyzés:
Szia! Szeretnélek meghívni egy játékra, kérlek, nézz be hozzám+
KEdves ZSuzsi,
ez a pogi mindenkinek elnyerte a tetszeset, vegre egy sos suti , amit tudok sutni, amugy mar regota olvasoma a, blogodat, mar a krumplifozelekedet es a karfiollevesedet is kiprobaltam, minden kajcsid egy kis ujitas a mindennapi etkezesunkben.
A kislanyod gyonyoru!
antonia
Antónia, nagyon köszönöm a a gratulációt, és örülök, hogy hozzájárulhatok a mindennapi főzőcske színesítéséhez:-)
Megjegyzés küldése