Pont Lilahangya kesergett pár nappal ezelőtt, hogy mennyire hiányzik neki a nyár, vele együtt a sokfajta gyümölcs, és persze az igazi nyári süti, a clafoutis.
Most én is valami hasonlót készítettem, téliesített verzióban, Attila legnagyobb örömére.
Valahonnan rémlett nekem egy francia eredetű aszalt szilvás sütemény receptje, de a forrást sehogy sem találtam, magamtól meg nem volt kedvem kísérletezgetni. Aztán a szakácskönyveimet olvasgatva rábukkantam a receptre a 100 legjobb francia recept című kis füzetkében, és azon melegében meg is csináltam, mert minden volt hozzá itthon.
A végeredmény nagyon finom, az aszalt szilva és a rum olyan karácsonyi-téli ízt kölcsönöz neki. Elkészíteni ugyanolyan egyszerű, mint a clafoutist. A recepttel csak a sütési idő terén volt bajom: ekkora mennyiségű tésztának nem fél óra kellett, hanem legalább ötven perc.
Csak az próbálja ki, aki szereti a tejespite- clafoutis- felfújt jellegű süteményeket nehogy csalódás legyen a vége. (Nyáron a nagy clafoutis-boom idején olvastam olyat az egyik blogon, hogy „takonyszerű” a tésztája, hát ízlés dolga…)
Recept
20 dkg magozott aszalt szilva
20 dkg liszt
15 dkg porcukor
4 tojás
7.5 dl tej
egy evőkanál rum
2 dkg vaj
csipet só
Ha kemény aszalt szilvára tettünk szert, érdemes a készítés előtt egy-két óráig vörösborban vagy vízben áztatni, ha viszont puha a gyümölcs, ez nem szükséges, rögtön neki lehet ugrani.
Először is a sütőt előmelegítem 170 fokra. Kivajazok egy tortaformát és az alját kirakom a (lecsepegtetett) szilvával, majd elkészítem a tésztát.
A lisztet a cukorral, csipet sóval elkeverem, hozzáadom a tojásokat és apránként a tejet, mellyel csomómentesre keverem, a rummal ízesítem. Ezt a palacsintatészta-szerű masszát a szilvára öntöm, és kb. 50 perc alatt (tűpróbáig) megsütöm a lepényt. Kihűtve tálalom.
Most én is valami hasonlót készítettem, téliesített verzióban, Attila legnagyobb örömére.
Valahonnan rémlett nekem egy francia eredetű aszalt szilvás sütemény receptje, de a forrást sehogy sem találtam, magamtól meg nem volt kedvem kísérletezgetni. Aztán a szakácskönyveimet olvasgatva rábukkantam a receptre a 100 legjobb francia recept című kis füzetkében, és azon melegében meg is csináltam, mert minden volt hozzá itthon.
A végeredmény nagyon finom, az aszalt szilva és a rum olyan karácsonyi-téli ízt kölcsönöz neki. Elkészíteni ugyanolyan egyszerű, mint a clafoutist. A recepttel csak a sütési idő terén volt bajom: ekkora mennyiségű tésztának nem fél óra kellett, hanem legalább ötven perc.
Csak az próbálja ki, aki szereti a tejespite- clafoutis- felfújt jellegű süteményeket nehogy csalódás legyen a vége. (Nyáron a nagy clafoutis-boom idején olvastam olyat az egyik blogon, hogy „takonyszerű” a tésztája, hát ízlés dolga…)
Recept
20 dkg magozott aszalt szilva
20 dkg liszt
15 dkg porcukor
4 tojás
7.5 dl tej
egy evőkanál rum
2 dkg vaj
csipet só
Ha kemény aszalt szilvára tettünk szert, érdemes a készítés előtt egy-két óráig vörösborban vagy vízben áztatni, ha viszont puha a gyümölcs, ez nem szükséges, rögtön neki lehet ugrani.
Először is a sütőt előmelegítem 170 fokra. Kivajazok egy tortaformát és az alját kirakom a (lecsepegtetett) szilvával, majd elkészítem a tésztát.
A lisztet a cukorral, csipet sóval elkeverem, hozzáadom a tojásokat és apránként a tejet, mellyel csomómentesre keverem, a rummal ízesítem. Ezt a palacsintatészta-szerű masszát a szilvára öntöm, és kb. 50 perc alatt (tűpróbáig) megsütöm a lepényt. Kihűtve tálalom.
2 megjegyzés:
ZSuzsi, ezt biztos ki fogom probalni! Nagyon igeretes...
Nagyon szeretem az ilyen jellegű sütiket. És végülis milyen igaz, hogy nem csak friss gyümölcsből készíthető. Nagyon jól néz ki!
Megjegyzés küldése