2009. február 3., kedd

Vajaspogácsa


Hétvégén ismét babanézőben voltak a nagymamák. Gondoltam, folytatom a megkezdett sort és ismét csinálok pogácsát, de olyat, amit eddig még nem csináltam.
A választásom a vajaspogácsára esett, F. Nagy Angéla receptje alapján.
Ez is élesztős tésztával készül, viszont hajtogatni is kell, így időigényesebb, mint a krumplis pogácsa. Azért ez a hajtogatás nem igényel nagyfokú képzettséget, megijedni nem kell tőle…. Igazán frissen-langyosan jó, de ez nem jelent gondot, mert igen hamar elfogyott.
A megadott mennyiségből nekem kb. 40 kisméretű pogácsa lett.

A hajtogatásról nagyon jó leírás található Hedonism-nél.

Recept

30 dkg liszt
15 dkg vaj
fél deci tej
egy deci tejföl
egy tojás sárgája
3 dkg élesztő (vagy ennek megfelelő mennyiségű szárazélesztő)


A lisztet a vajjal, tojássárgájával, cukros tejben felfuttatott élesztővel, tejföllel, sóval összegyúrom, ha szárazélesztőt használok, azt közvetlenül adagolom a liszthez. Két órán keresztül kelesztem, közben háromszor hajtogatom. Hajtogatás előtt a tésztát átgyúrom, téglalap alakúra nyújtom, a két oldalát behajtom, majd fentről lefelé félbehajtom. E műveleteket ismétlem. Ha a kelesztési idő eltelt, kinyújtom a tésztát, teljes terjedelmében bevagdalom, mint a libamell bőrét szokás, kis pogácsákat szúrok ki belőle. Ezeket a megmaradt tojásfehérjével lekenem, sütőpapírral bélelt tepsire teszem és előmelegített 180 fokos sütőben megsütöm. Az első tíz perc után kicsit mérséklem a lángot, hogy belül is jól megsüljön a pogácsa.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails