2009. február 19., csütörtök

Együnk céklát!


A cékla ezév elejétől az életünk részévé vált, mindennap találkozunk vele, „reggeli formájában”. Ez azért van, mert eldöntöttük, hogy többet fogunk tenni az egészségünkért, ennek pedig első megnyilvánulása a reggeli turmix (köszönet anyukámnak az üvegpoharas turmixgépért). Minden reggel bedobok a turmixba egy apró fej hámozott nyers céklát, egy kicsi negyedelt almát, és egy azonos méretű hámozott narancsot héj nélkül, majd ezeket megküldöm fél liter vízzel, jól összeturmixolom, cél egy egynemű, ciklámen színű ital kinyerése. A végeredményt kettéosztom, és feltálalom reggeli formájában. Olyannyira megszoktuk, hogy ha véletlenül elfelejteném megcsinálni, hiányozna. (Eddig ilyen még nem volt, maximum csak későbbre tolódott a művelet). Másik változata, ha a narancs helyett egy él sárgarépát teszek bele, ekkor több vizet adok hozzá.
Ez a kis lötty igen jó vitaminforrás így télvíz idején, ráadásul nem is kerül sokba.
A cékla sok káliumot tartalmaz, ezáltal hozzájárul az állóképesség fokozásához, gazdag kalciumban, vasban, foszforban és nátriumban, és az antioxidáns tulajdonságú A-,B- és C-vitaminban. Folsavat tartalmaz, vérképző, vér-és májtisztító hatású, főleg ha a nyersen kipréselt levét fogyasztja az ember.
Ennyi jó tulajdonsága alapján mindenki meggyőződhetett arról, hogy céklát enni kell, már csak az a kérdés, hogyan. Legyen most a válasz erre egy nyers oroszos céklasaláta, amely szárnyasokhoz és halhoz passzol leginkább. Ajánlom Boros Beatrix nevű kedves olvasómnak, aki nagyon szereti a céklát.

Recept

Fél kilónyi cékla
Egy csokor kapor
2 deci tejföl
őrölt kömény

3-4 evőkanál reszelt torma

A céklát nyersen meghámozom és káposztareszelőn lereszelem. Sózom, megszórom őrölt köménnyel, és hozzákeverem a reszelt tormát meg a tejfölt. Lehet gazdagítani reszelt almával és sárgarépával is.
Hidegen, jól behűtve tálalom, a képen rántott hal társaságában látható.

Megragadom az alkalmat, és minden Zsuzsa, Zsuzsanna nevű gasztrobloggerinának és olvasónak boldog névnapot kívánok!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

You are doing really great. Carry on; Possibility to earn real money. I will come back soon...

Gyöngyi írta...

Kedves Zsuzsi, szeretettel köszöntelek Névnapod alkalmából!
A cékla ötletet köszönöm, én centrifugálni szoktam a narancsot, sárgarépát, céklát, de kipróbálom rostosan is! Egészségre fel:)

Zsuzsi írta...

Save money: thank you :-)!
Gyöngyi, köszönöm a gratulációt!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails