2009. április 16., csütörtök

Húsvéti ételeink II. - Sajtos töltött tojás


A húsvéti asztal elengedhetetlen kelléke a tojás valamilyen formája. Mi ebből nem nagyon szoktunk problémát csinálni, általában sonkalében főtt tojás szokott díszelegni a sonka mellett.
Idén megtörtem ezt az unalmassá váló hagyományt és töltött tojást csináltam, amivel nagy sikert arattam.
A recept családi receptnek mondható, anyukám csinált néha ilyet, amikor még kicsi voltam.
Aztán a feledés homályába merült, mert valahogy nem szoktuk kívánni a főtt tojásos ételeket – kivéve rakott krumpli! - , viszont ha csinál valaki, akkor jóízűen megesszük.
Hát, most ezért a töltött tojásért valóságos csata alakult ki, mindenkinek ez ízlett a legjobban. Nem keveset csináltam, de Attila már este kóstolót kért, meg reggelire is kért kettőt, anyukámék is ették rendesen, a húsz fél tojás rohamtempóban fogyott el.

Recept

10 főtt tojás
egy tojásból majonéz (2-3 evőkanál kész majonéz)
15 dkg natúr krémsajt
2 evőkanál mustár
egy marék medvehagyma
három szál újhagyma
15 dkg reszelt sajt
só, bors
salátalevelek a tálaláshoz

A megfőtt, kihűlt tojásokat kettévágom és a sárgákat keverőtálba szedem. Hozzáteszem a krémsajtot, majonézt, mustárt, a felcsíkozott hagymaféléket és simára kikeverem. Ízesítem sóval, frissen őrölt borssal, majd belekeverek 5 dkg reszelt sajtot is.
A tálat, amelyben majd kínálom, salátalevelekkel kirakom, és szépen sorban ráültetem a tojásfehérjéket. Ezután kiskanállal beletöltöm a masszát, jó púposan, majd a tojások tetejét meghintem reszelt sajttal. Ha marad a krémből, azzal díszíthető a tál, vagy gyorsan megesszük jó friss kenyérrel.
A töltött tojást a fogyasztást megelőző este készítem, hogy másnapra jól összeérhessenek az ízek.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon érdekesen néz ki. Mintha nõne belõle vmi :)

Zsuzsi írta...

Hát, tény, hogy nem szokványos a fotó. Olyan, mintha burjánzana. Sajnos a valóságban nem szaporodott, inkább csak fogyott:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails