2009. április 8., szerda

Mustáros kakukkfüves karaj


Hétvégi ebédünk része volt ez a mustáros kakukkfüves karaj is. Azt, hogy mivel ettük, nem árulom el, legyen meglepetés a következő bejegyzésig.
Számomra ez nem recept, de mégis közzéteszem, mert múltkor az egyik ismerősöm lelkendezve újságolta, hogy valamelyik barátjától egy szuper receptet tanult. Kérdésemre, hogy mi volna az, közölte, hogy a húst sütés előtt meg kell kenni mustárral, és az valami isteni. Ezek szerint az ilyen receptekre is szükség van.
A húsokat most serpenyőben sütöttem, de ha grillezzük, még finomabb lehet a végeredmény.
Az adag négy személyre szól

Recept

8 szelet csontos sertéskaraj
1 dl olaj
2-3 kiskanál mustár (nem édes)
1 kiskanál erőspaprika-krém
1 mokkáskanál köménymag
1 kiskanál szárított kakukkfű
1 gerezd fokhagyma
só, bors
a sütéshez 5 dkg vaj és két evőkanál olaj

A hússzeletek széleit bevagdosom, hogy sütés közben ne ugorjanak össze, majd bedörzsölöm sóval. Az olajat kikeverem a mustárral és a paprikakrémmel, beleszórom a fűszereket, és belereszelem a fokhagymát. Ezzel a páccal megkenegetem a szeletek mindkét oldalát és szobahőmérsékleten hagyom összeérni kb. egy órát.
Utána vagy grillen sütöm meg, vagy serpenyőben, ez utóbbihoz a vajat az olajjal felhevítem, és a szeletek mindkét oldalát aranybarnásra sütöm. Ez kb. 6 perc, de függ a szeletek vastagságától is.
Meg lehet csinálni csontozott húsból is, de a csontján sült húsnak sokkal zamatosabb az íze és nem szárad ki annyira.

5 megjegyzés:

lorien írta...

Ó, ez nagyon szép, kedvemre való :)

Zsuzsi írta...

Hát, igen. Igazi pasikaja:-)

lorien írta...

:) Nálam nincs ilyen jellegű megkülönböztetés, könnyen elcsábulok:)

ManóAnyó írta...

Szerintem mindenképpen kellenek ilyen receptek is. Néhány éve emlékszem mindig fel voltam háborodva, ha nem volt rendesen részletezve egy recept, mert nekem nem volt egyértelmű, hogy "habarjuk be", "sózzuk, borsozzuk", mit és mennyit jelentenek.

Solaris írta...

Hú de finomakat főzöl. Mondhatjuk hogy pasikaja de úgy is hogy magar embernek való kaja, mert mi már csak szeretünk enni..igaz, sok férfi (mint én) azért főzni nem, de van ellenpélda! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails