A hétvégén Sacher tortát sütöttem.
Igazi klasszikus osztrák specialitás, melynek eredeti, titkos receptjét magának vallja a Hotel Sacher és a Demel cukrászda is. Olyannyira így volt ez, hogy még perre is ment egymással a két műintézmény. A hercehurca vége az lett, hogy a torta kiagyalója által alapított Hotel Sacher használhatja az Original Sachertorte (eredeti Sacher torta) elnevezést, míg a cukrászda Demel’s Sachertorte néven forgalmazhatja a süteményt. A kettő között egy különbség van: az eredeti Sacherben középen van a lekvárréteg, a Demel-félében pedig közvetlenül a csokibevonat alatt. (Zárójelben jegyzem meg, hogy a magyar Auguszt cukrászda egyesíti a két verziót, náluk a csoki alatt, meg a torta közepében is van lekvár..)
Ettem már eredeti fadobozban elvitelre kínált Sacher-tortát, de szerintem ezt otthon is elő lehet állítani
A Sacher-szakácskönyv receptjét használtam, amely Halász Zoltán Ínyencek könyve című művében is megjelent.
Recept
13 dkg vaj,
11 dkg porcukor,
1 zacskó vaníliás cukor,
6 tojás,
13 dkg étcsokoládé,
13 dkg liszt,
20 dkg sárgabaracklekvár
A tetejére
10 dkg étcsokoládé
4-5 dkg vaj
A puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem. Fokozatosan, lassan adom hozzá a tojások sárgáját, majd a gőz fölött felolvasztott, de már kihűlt csokoládét. A tojások fehérjéből kemény habot verek, majd lazán, óvatosan a csokis masszába keverem, végül széles, óvatos mozdulatokkal beleforgatom az átszitált lisztet is. Sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába öntöm, és előmelegített 180 fokos sütőben megsütöm. Az első tíz percben résnyire nyitva hagyom a sütő ajtaját, hogy a gőz távozhasson. Az első tíz perc után a sütő hőmérsékletét 165 fokra mérséklem, és még kb. egy órán át sütöm a tortát.
Ha megsült, rácsra téve hagyom kihűlni, majd két lapba vágom és megtöltöm sárgabaracklekvárral.
A mázhoz a csokit gőz felett felolvasztom, belekeverem a vajat és bevonom vele a tortát. A mázat széles pengéjű tortakéssel igyekszem elsimítani.
A tortát szobahőmérsékleten, édesítetlen tejszínhabbal tálalom, bár mi néha sima, felveretlen tejszínnel szoktuk meglocsolni.
(A képért elnézést kérek, mire normálisabbat csináltam volna, elfogyott a torta…)
Igazi klasszikus osztrák specialitás, melynek eredeti, titkos receptjét magának vallja a Hotel Sacher és a Demel cukrászda is. Olyannyira így volt ez, hogy még perre is ment egymással a két műintézmény. A hercehurca vége az lett, hogy a torta kiagyalója által alapított Hotel Sacher használhatja az Original Sachertorte (eredeti Sacher torta) elnevezést, míg a cukrászda Demel’s Sachertorte néven forgalmazhatja a süteményt. A kettő között egy különbség van: az eredeti Sacherben középen van a lekvárréteg, a Demel-félében pedig közvetlenül a csokibevonat alatt. (Zárójelben jegyzem meg, hogy a magyar Auguszt cukrászda egyesíti a két verziót, náluk a csoki alatt, meg a torta közepében is van lekvár..)
Ettem már eredeti fadobozban elvitelre kínált Sacher-tortát, de szerintem ezt otthon is elő lehet állítani
A Sacher-szakácskönyv receptjét használtam, amely Halász Zoltán Ínyencek könyve című művében is megjelent.
Recept
13 dkg vaj,
11 dkg porcukor,
1 zacskó vaníliás cukor,
6 tojás,
13 dkg étcsokoládé,
13 dkg liszt,
20 dkg sárgabaracklekvár
A tetejére
10 dkg étcsokoládé
4-5 dkg vaj
A puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem. Fokozatosan, lassan adom hozzá a tojások sárgáját, majd a gőz fölött felolvasztott, de már kihűlt csokoládét. A tojások fehérjéből kemény habot verek, majd lazán, óvatosan a csokis masszába keverem, végül széles, óvatos mozdulatokkal beleforgatom az átszitált lisztet is. Sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába öntöm, és előmelegített 180 fokos sütőben megsütöm. Az első tíz percben résnyire nyitva hagyom a sütő ajtaját, hogy a gőz távozhasson. Az első tíz perc után a sütő hőmérsékletét 165 fokra mérséklem, és még kb. egy órán át sütöm a tortát.
Ha megsült, rácsra téve hagyom kihűlni, majd két lapba vágom és megtöltöm sárgabaracklekvárral.
A mázhoz a csokit gőz felett felolvasztom, belekeverem a vajat és bevonom vele a tortát. A mázat széles pengéjű tortakéssel igyekszem elsimítani.
A tortát szobahőmérsékleten, édesítetlen tejszínhabbal tálalom, bár mi néha sima, felveretlen tejszínnel szoktuk meglocsolni.
(A képért elnézést kérek, mire normálisabbat csináltam volna, elfogyott a torta…)
7 megjegyzés:
Nagyon guszta ez a kedvenc tortám:) Mentettem a receptedet, köszönöm szépen:)
De jól néz ki, megkívántam :)
Az a baj, hogy én mindig megkívánom. Vagy ezt, vagy más sütit, egyszerűen ez már függőség:-)
Ne aggódj nagyon, ezzel más is így van :)))
Hány centis tortaformába sütötted?
A párom is függő.. csoki és tortafüggő.. Finomat sütöttél, kár, hogy már elfogyott, küldhettél volna..
23 centis volt a forma.
Gyöngyi, majd legközelebb, már trenírozom a postagalambokat:-))
Megjegyzés küldése