Gyerekkoromban ki nem állhattam a karalábét főtt ételben, csak nyersen szerettem. Vélhetően egy bölcsis élmény okozta ezt, amikor viszontláttam a belém tuszkolt karalábéfőzeléket.
Nem baj, változik az ízlés, gondoltam, felnőtt fejjel is érdemes megkóstolni, hátha azóta megkedveltem.
Így is lett. A töltött karalábé olyan nagy sikert aratott Attilánál is, hogy rendszeres szereplője lesz a menünek.
A töltelék valójában dupla adag, aki nem akar külön gombócokat készíteni, felezze meg a mennyiséget. Én a kimaradó húsos masszát medvehagyma-levelekbe tekertem, mert a karalábénak nem voltak töltésre alkalmas levelei.
Az adag igen nagy, két napig ezt ettük, de egyikünk se bánta. Igazi zsenge, tavaszi fogás.
Recept
4 karalábé
10 dkg rizs
50 dkg sertés vagy borjúhús darálva
egy fej hagyma
egy csokor petrezselyem
egy tojás
8-10 nagyobb levél medvehagyma
só, bors
5 dkg vaj
2 dl tejföl
1 dl tejszín
2 evőkanál liszt
Először a tölteléket készítem el, ehhez a rizst sós vízben megfőzöm, kihűtöm. A hagymát apróra vágom, egy evőkanál olajon megfonnyasztom, belekeverek fél csokor aprított petrezselymet. A darált húst a rizzsel, párolt hagymával, a tojással, sóval, borssal összedolgozom. A karalábékat jó esetben karalábévájóval, ha ez nincs kiskanállal – kivájom, a húsos masszával púposra töltöm. A maradék tölteléket medvehagyma levélbe tekerem.
Mély lábosban a vajat megolvasztom, rádobom a kivájt karalábéforgácsot, ráültetem a töltött karalábékat, a medvehagymás töltelékeket is beleteszem és 3-4 dl vízzel felöntve fedő alatt puhára párolom. Ekkor mindent kiveszek a fazékból, hogy csak a párolólé maradjon, ezt pedig a tejföllel, tejszínnel elkevert liszttel behabarom. Rászórom a maradék petrezselymet, és mártás sűrűségűre forralom, visszahelyezve a karalábékat és a töltelékeket. Sós vízben főtt krumplival tálalom.
Nem baj, változik az ízlés, gondoltam, felnőtt fejjel is érdemes megkóstolni, hátha azóta megkedveltem.
Így is lett. A töltött karalábé olyan nagy sikert aratott Attilánál is, hogy rendszeres szereplője lesz a menünek.
A töltelék valójában dupla adag, aki nem akar külön gombócokat készíteni, felezze meg a mennyiséget. Én a kimaradó húsos masszát medvehagyma-levelekbe tekertem, mert a karalábénak nem voltak töltésre alkalmas levelei.
Az adag igen nagy, két napig ezt ettük, de egyikünk se bánta. Igazi zsenge, tavaszi fogás.
Recept
4 karalábé
10 dkg rizs
50 dkg sertés vagy borjúhús darálva
egy fej hagyma
egy csokor petrezselyem
egy tojás
8-10 nagyobb levél medvehagyma
só, bors
5 dkg vaj
2 dl tejföl
1 dl tejszín
2 evőkanál liszt
Először a tölteléket készítem el, ehhez a rizst sós vízben megfőzöm, kihűtöm. A hagymát apróra vágom, egy evőkanál olajon megfonnyasztom, belekeverek fél csokor aprított petrezselymet. A darált húst a rizzsel, párolt hagymával, a tojással, sóval, borssal összedolgozom. A karalábékat jó esetben karalábévájóval, ha ez nincs kiskanállal – kivájom, a húsos masszával púposra töltöm. A maradék tölteléket medvehagyma levélbe tekerem.
Mély lábosban a vajat megolvasztom, rádobom a kivájt karalábéforgácsot, ráültetem a töltött karalábékat, a medvehagymás töltelékeket is beleteszem és 3-4 dl vízzel felöntve fedő alatt puhára párolom. Ekkor mindent kiveszek a fazékból, hogy csak a párolólé maradjon, ezt pedig a tejföllel, tejszínnel elkevert liszttel behabarom. Rászórom a maradék petrezselymet, és mártás sűrűségűre forralom, visszahelyezve a karalábékat és a töltelékeket. Sós vízben főtt krumplival tálalom.
4 megjegyzés:
Én is így voltam a karalábéval, és már több éve szeretem, és főzöm is így, töltve. Most éppen a hétvégi tervben szerepel :)
Nálam is pont tegnap előtt szerepelt a töltött karalábé, kicsit máásképp ;)
Nagyon szeretem a karalábét, nyersen is:) Finomat főztél!!
Igen, most nagyon jó zsenge karalábékat lehet venni, én is biztos fogok még csinálni, mert nekünk is nagyon bejött. Natúr főzve megkóstoltattam Zsófival is, hát neki is ízlett:-)
Megjegyzés küldése