2009. október 13., kedd

Mit készítsek birsalmából? III. - Birsalmasajt


A birsalmával kapcsolatos bejegyzések közül most egy hagyományos recept következik, a birsalmasajt leírása. Anyai nagymamám gyakran készített birsalmasajtot, de akkoriban én még igen zsenge korban voltam, így az ő receptjére sajnos nem emlékszem.
Próbálkoztam én ezzel már két-három éve, de nem sikerült: a cukros massza az istennek nem akart megkötni, ha belevágtam, szétfolyt, ráadásul a színe sem emlékeztetett az általam kedvelt birssajtéhoz.
Idén gondoltam, egy életem egy halálom, megint megpróbálom, és ezúttal sikerrel jártam.
A leírásnál pontos mennyiségeket nem fogok megadni, mert a cukor mennyiségét a birspép mennyisége határozza meg, azt meg le kell menet közben mérni.
A kész sajtot ehetjük csemegeként, kis darabokban tehetjük püspökkenyérbe, de nagyon finom rágcsálnivaló, ha a birsalmasajt-szeleteket ugyanolyan formára vágott sajt tetejére fektetve kínáljuk mondjuk előételnek.

Recept

birsalma
cukor
egy citrom leve
dióbél

A birsalmát megmosom, szőreit ledörzsölöm, de nem hámozom meg és nem is csumázom ki, mert a héja, csumája tartalmazza a legtöbb pektint, amitől összeáll majd a készítmény.
Tehát a megmosott birsalmát négy-öt darabba vágom (ha van hibás, kukacos rész, azt azért természetesen kivágom), és egy nagy fazékban, annyi vízzel leöntve, amennyi ellepi, puhára főzöm. Nekem ez fél óra alatt meg is volt. Ezután a gyümölcsöt leszűröm, hagyom hűlni, majd amikor már lehet vele dolgozni, meghámozom és kicsumázom.
A megtisztított gyümölcshúst botmixerrel pürésítem, teljesen homogén állagúra. A kapott pépet lemérem, minden egy kiló pépre 80 dkg cukrot kimérek. A fazékba beleteszem a birspépet és 15 percig főzöm. Ekkor hozzáadom a megfelelő mennyiségű cukrot és a citrom kifacsart levét, majd egészen sűrűre főzöm. Akkor jó, ha hideg tányérra cseppentve azonnal megköt, megkocsonyásodik. Ha a megfelelő állagot elértem, belekeverem a dióbelet, elzárom a lángot alatta, és folpackkal kibélelt laposabb formákba (pl műanyag doboz, püspökkenyér forma) öntöm. Kb. egy nap alatt megszikkad annyira, hogy a formából ki lehessen venni, de ilyenkor még nem jó, egy hét kell még neki száraz, levegős helyen, hogy teljesen megszilárduljon, szárítás közben érdemes néhányszor megforgatni.
Ha kész, fóliába csomagolva hűtőszekrényben sokáig eláll.


3 megjegyzés:

lencsike írta...

Tavaly grillezett kecskesajtra fektetve, balzsamecetkrémet rácsorgatva ettük, nagyon finom csemege! Hétvégén a kapott birsalmánk fele lekvárként, fele sajtként végzi majd, a lekvárt a te recepted alapján fogom fűszerezni, köszönöm! Tavaly fűszerek nélkül készítettem, és így is az egyik kedvenc lekvárunk lett.

manner írta...

Hű, ez jól hangzik, nálunk már min 3. hete szárad a birsalmasajt, de még mindig nincs kész!
Ugye miután megfőttek a birsalma-negyedek, a levet kiöntöd?
Vagy abba kell visszatenni a pürét?
Elnézést, hogy ilyen értetlen vagyok.

Zsuzsi írta...

A levet más célra használom, pl megiszom, vagy gyümölcsleves alapjaként. A püré magában megy vissza a fazékba. Bocsánat, de én nem voltam elég érthető.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails