2009. január 14., szerda

Gasztrokaland: ismerkedés a struccal


Tegnap érdekes gasztrokalandban volt részünk: a szomszédunk jóvoltából rendelkezésre álló strucchús felét készítettem el ebédre.
Maga a hús ránézésre, tapintásra a marhahúshoz hasonlít, olyannyira, hogy össze is lehetne vele téveszteni. Állítólag igen egészséges, jellemzőiről többet akár
itt lehet olvasni, de számos magyar nyelvű link található a gugli segítségével is.
Egyik kedves olvasóm, Acrolajos szerint – remélem nem haragszik, ha megszólítom – a mája felér a libamájjal, sőt, még a strucc-pacal is fogyasztható. (A májra azért én is kíváncsi lennék.)

Mivel a marhához hasonlít, úgy is készítettem el, ahogy a marhahúst szoktam: zöldfűszerekkel és fehér zöldségekkel megpároltam, fűszerként rozmaringot, kakukkfüvet, hagymát, feketeborsot, kapribogyót, mustárt, citromot használtam. Szerintem az általam eddig közzétett
marhahúsos receptek bármelyike elkészíthető struccból is. Azt azért nem mondom, hogy pikk-pakk vajpuha lett, elég hosszú ideig pároltam, de végül sikerült megfelelően mgpuhítani a párolólé minél többszöri elfőzésével.
Köretként tejszínes krumplit tálaltam mellé.
Mindketten nagyon ízletesnek találtuk, kár, hogy áruházakban /piacon /hentesnél nem lehet összefutni vele.

9 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Egyszer ettem Spanyolországban, finom volt, ízlett. Itthon szerinted hól lehetne hozzájutni? (és mennyibe kerülhet kilója?)

Zsuzsi írta...

Nekünk ismerős hozta de interneten rákeresve el lehet jutni tenyésztőkig akik árulnak is, pl itt:http://www.strucc.shp.hu/hpc/web.php?a=strucc
Szerintem olyan 2000 Ft körül lehet kilója.

Névtelen írta...

Régebben többször is jártam struccfarmon és nekem nagyon bejött ez a húsféle. Azt hiszem az alföldön több helyen is tenyésztik ezeket a madarakat.

Zsuzsi írta...

Igen, az Alföld mellett még Somogyban van több tenyészet, úgy tudom.

Gabojsza írta...

Köszönöm:-)

Zsuzsa írta...

Nincs édeskés íze? Egyszer valaki, aki kóstolta, ezt mondta nekem. Eddig ez visszatartott.

Zsuzsi írta...

Én nem tudom, szerintem nem édeskés, pont olyan, mint a marha, talán kicsit kevésbé markáns ízzel.

Kalapos írta...

Kedves Zsuzsi!
Örülök, hogy Önnek is bejött a strucc. Aranyos volt ahogy megjegyezte a máj iránti kíváncsiságát jelezve, hogy a pacal nem igazán hozta tűzbe. A húst én is az Ön által jelzett Somogystrucctól szerzem be, friss és szép árut adnak házhozszállítva. Korrekt csapat! Ha feliratkoznak a hírlevelükre, értesítik az akcióikról, de az árak inkább a 3 ezerhez közelítenek.

Zsuzsi írta...

Köszönöm a tippet:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails