2009. február 11., szerda

A házi tészta dicsérete




Korábban már terveztük házi tészta készítését, talán írtam is erről már, de valahogy eddig elmaradt a kivitelezés. Hétvégén azonban épp tévét néztünk, valami hagyományőrző műsor ment, benne egy öreg néni tésztát gyúrt és nyújtott. Erre Attilát úgy elkapta a gépszíj, hogy visszafogni már nem lehetett, próbaképpen két tojásból és húsz deka lisztből meg is gyúrta a tésztát. Mondtam, azért nem ártana pihentetni, hát, alig bírta kivárni.
Fél óra után már nyújtotta is az étkezőasztalon, mert ugye tésztanyújtó gépünk nincs (még). A kis tésztacipót darabokba vágta és ezeket olyan vékonyra nyújtotta, hogy ha alátettünk egy újságot, el lehetett olvasni. A kinyújtott tésztát feltekerte, a tekercseket pedig felvágta.
Ahhoz képest, hogy először csinálta, szép vékony és egyenletes lett, metéltre vágtuk, amolyan tagliatelle formára. Ezt az első adagot fokhagymával, chilivel, olívaolajjal és pár szelet szardellával azon melegében el is pusztítottuk.
Másnap már három tojás 30 dkg liszt volt az arány, a tészta még vékonyabb, a felvágás még szabályosabb lett.


Gombás mártással ettük, amihez vajon pár gerezd fokhagymát és egy ág rozmaringot megpároltam, rádobtam 40 dkg gombát, sóztam, borsoztam, puhára pároltam, majd felöntöttem három deci tejszínnel. Picit beforraltam. Közben kifőztem a tésztát és beleforgattam a szószba Együtt vagy öt percig melegítettem, utána ettük.
Konklúzió: a házi tészta isteni, mindenképp érdemes kipróbálni. A boltival össze nem hasonlítható, van állaga, harapható, sokkal laktatóbb, nem tapad össze, jobban felveszi a szószt, és még sorolhatnám. Ebből 10 dkg bőven elég egy személynek, nekünk ugyanennyi bolti tészta fejenként kevés.
Biztos, hogy a jövőben tésztanyújtó gépbe beruházunk.

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Örülök, hogy rákaptatok a házi tésztára! Jól is néznek ki a tésztacsíkok! Ugye, hogy nem is olyan időigényes? Csak türelem kell ugye hozzá, hogy kivárjuk a pihenést - bár az se gond, ha egyszerre többet készítünk, s egy napig a hűtőben pihen a maradék. A tésztagép mindenképp jó ötlet a még egyenletesebb eredményekért, no meg a tészta szeret összehúzódni, szóval egyszerűbb géppel laposra tekerni. No de ezek szerint már a kívánságlistán van ;) Ugyan nem volt még dolgom motoros tésztagéppel, de a tekerősömmel nagyon jól megvagyok, mert én adhatom meg a sebességet, amivel spontán kinyújtási szakadások jól elkerülhetőek.

Ja és még 1-2 pozitív hatása van a házi tésztának: a gyúrás stresszoldó és kis izommunka is. No meg szabadon variálható és színezhető a liszt is, ill. ha megtöltjük, ott is teljesen szabadon van engedve a fantáziánk ;)

Zsuzsi írta...

Bizony bizony, már jár az agyam a színezésen meg a ravioli-töltelékeken:-)

Marcsi írta...

Hajrá Attila ügyes vagy!!!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails