2009. április 30., csütörtök

Görög rakott krumpli


Ez a recept akár bemelegítésül is szolgálhat a XXV. VKF-re, mivel fő alapanyaga a krumpli. Azt nem tudom, hogy mennyire autentikus, illetve autentikus-e egyáltalán, de az kiderült számunkra, hogy nagyon finom. Attilának jobban ízlik, mint a hagyományos rakott krumpli, így biztos gyakran fog szerepelni az étlapon.
Az étel olyan, mint egy muszaka padlizsán nélkül, tehát tényleg lehet némi görög beütése, de a recept F. Nagy Angélától való. Az eredeti fűszerezést én megváltoztattam, görögösebbre vettem, meg hát ez inkább való a mi ízlésünknek.
Egy előnye van a muszakához képest – amit egyébként imádok - : semmi nem fog olajszagot árasztani, hiszen a krumplit héjában kell megfőzni, ezáltal a készítése sem igényel egésznapos elfoglaltságot.

Recept

1 kg krumpli
50 dkg darált hús
egy nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
egy ágacska rozmaring
egy nagy üveg Mutti paradicsom passata (700 gramm)
fél mokkáskanál római kömény
egy mokkáskanál fahéj
szerecsendió
só, bors
5 dl tej
5 dkg vaj
5 dkg liszt
olívaolaj


A krumplit héjában megfőzöm, még melegen megtisztítom, majd hagyom kihűlni, mert csak így lehet normálisan szeletelni. Ezalatt elkészítem a mártásokat.
A húsos-paradicsomos raguhoz a felaprított hagymát és fokhagymát olívaolajon megfuttatom. Rádobom a húst, ízesítem rozmaringgal, római köménnyel, sózom, borsozom és morzsalékosra pirítom. Ráöntöm a paradicsomot, hozzáadom a fahéjat és kb. negyed óra alatt összerotyogtatom.
A besamelhez a vajat felolvasztom, megfuttatom rajta a lisztet, felöntöm a tejjel és addig forralom, amíg besűrűsödik. Sóval, borssal, szerecsendióval és egy-két csepp citromlével ízesítem.
Ezután összeállítom az ételt. Vajjal/olajjal kikent tepsibe lerakok egy réteg felkarikázott krumplit, bőségesen megöntözöm a raguval, utána megint krumpli, megint ragu, a tetejére krumpli kerüljön. A tepsit előmelegített sütőbe tolom és 180 fokon kb. fél órát sütöm. Ekkor kiveszem, ráöntöm a besamelt, visszatolom az ételt a sütőbe, amíg a teteje halványbarnás-rózsaszínes színt nem kap.

6 megjegyzés:

Unknown írta...

Mi nem nagyon vagyunk oda a padlizsánért, de azért a muszakát elkészítettem. Mondanom sem kell, hogy nem nagyon jött be. Örültem ennek a receptnek.Sikere volt.Szerintem aki nem szereti alapjában a rakott krumplit,ez akkor is a kedvencévé fog válni...

Zsuzsi írta...

Hajni, nagyon örülök, hogy elkészítetted, annak meg még jobban, hogy ízlett is:-)

Névtelen írta...

Ne haragudj! Nem tudod hol lehet őrölt római köményhez jutni? Annyi receptben szerepel, de én eddig boltokban csak az egésszel találkoztam. Mozsaram pedig nincs. Ti hol veszitek?

Zsuzsi írta...

Én fűszerdarálóval őrlöm, de a Fény utcai piac földszintjén található fűszeres "Ázsia-boltban", vagy a Vásárcsarnok alagsori hasonló műintézményében biztos van. Szerintem célszerű egy fűszerdarálóra beruházni, én kb. 800 forintért vettem a Plusban idén, kézi hajtású, magyar termék, tök jó.

Névtelen írta...

Kaptam őrölt római köményt a Herbaházban! So más indiai fűszerük is van. :)

Névtelen írta...

én vettem a Matchban Profi márkájú köményt őrölve

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails