2009. május 26., kedd

Márványkalács


Én is megvettem a Szakácsok Könyvét, mert az akció olyan kedvező volt, hogy nem lehetett kihagyni. Már régóta szemeztem vele, de ha megvettem volna az eredeti áron, olyan lelkiismeret-furdalásom lett volna miatta, hogy inkább nem vettem meg. Most már azt sajnálom, hogy nem vettem rögtön két példányt, mert anyukámnak nagyon megtetszett a könyv. Én is állandóan nézegetem, lenyűgözően sokrétű, alapmű, mindenkinek meg kellene venni, aki kedveli a főzőcskézést.
Az első recept, amit elkészítettem Stephan Franz márványkalácsa, amit én inkább márványkenyérnek neveznék, számomra a kalács az élesztős tésztájú süteményekhez kötődik.
A sütemény szépen sikerült, látszott a márványmintázat, és nem utolsó sorban az íze sem hagyott kívánnivalót maga után.
Csupán két változtatást tettem az eredetihez képest: burgonyakeményítő helyett kukoricakeményítőt, tisztított vaj helyett pedig sima olvasztott vajat használtam.
Igazi békebeli kávé mellé való sütemény.

Recept

11 dkg finomliszt
4 dkg burgonyakeményítő
fél teáskanál sütőpor
8 dkg tisztított vaj
80 ml olaj
14 dkg porcukor
egy csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
3 nagy tojás
1 dkg kakaópor
2 teáskanál tej
csipet só

A lisztet, a sütőport, a keményítőt és a sót összeszitálom. A vajat és az olajat kis lángon felmelegítem. A porcukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat összekeverem, hozzáadom a vaj-olaj keveréket és robotgéppel jól összedolgozom. Egyenként hozzáadom a tojásokat, mindegyikkel jól elkeverem a masszát, majd – ha már minden tojás benne van – több részletben belekeverem a lisztet, közben erőteljesen keverem. Ha az összes liszt belekerüt, még 5 percig verem robotgéppel a legmagasabb fokozaton.
A kakaóport a két teáskanál tejjel elkeverem, (Nekem ez nem sikerült, így két evőkanál tejjel oldottam meg a feladatot, szerintem kevés az előírt tejmennyiség.) és a masszát egyharmad-kétharmad arányban kettéveszem, a kisebb részbe keverve a kakaót.
Egy téglaformát sütőpapírral kibélelek, és beleöntök egy réteg világos tésztát. Erre evőkanállal váltakozva rétegezem a kakas és a fehér tésztát. A tetejére egy réteg világos tésztának kellett volna kerülnie, de én vegyesen tettem. Ha a rétegezéssel megvagyok, villával cikkcakkosan megkeverem a tésztát, hogy kialakuljon a márványminta.
A süteményt 220 fokra előmelegített sütőbe teszem, és azonnal csökkentem a hőfokot 200 fokra. Így sütöm egy negyed órát, majd olajozott késsel nem túl mélyen bevágom a sütemény tetejét. A sütőt 175 fokra állítom és így fejezem be a sütést további 35 perc alatt. A kalácsot rácson kihűtöm, és kávé mellé tálalom.

1 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Kedves Zsuzsi, ajándékom van Számodra, látogass meg légyszíves!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails