2009. május 8., péntek

Medvehagymás töltött karalábé


Gyerekkoromban ki nem állhattam a karalábét főtt ételben, csak nyersen szerettem. Vélhetően egy bölcsis élmény okozta ezt, amikor viszontláttam a belém tuszkolt karalábéfőzeléket.
Nem baj, változik az ízlés, gondoltam, felnőtt fejjel is érdemes megkóstolni, hátha azóta megkedveltem.
Így is lett. A töltött karalábé olyan nagy sikert aratott Attilánál is, hogy rendszeres szereplője lesz a menünek.
A töltelék valójában dupla adag, aki nem akar külön gombócokat készíteni, felezze meg a mennyiséget. Én a kimaradó húsos masszát medvehagyma-levelekbe tekertem, mert a karalábénak nem voltak töltésre alkalmas levelei.
Az adag igen nagy, két napig ezt ettük, de egyikünk se bánta. Igazi zsenge, tavaszi fogás.

Recept

4 karalábé
10 dkg rizs
50 dkg sertés vagy borjúhús darálva
egy fej hagyma
egy csokor petrezselyem
egy tojás
8-10 nagyobb levél medvehagyma
só, bors
5 dkg vaj
2 dl tejföl
1 dl tejszín
2 evőkanál liszt

Először a tölteléket készítem el, ehhez a rizst sós vízben megfőzöm, kihűtöm. A hagymát apróra vágom, egy evőkanál olajon megfonnyasztom, belekeverek fél csokor aprított petrezselymet. A darált húst a rizzsel, párolt hagymával, a tojással, sóval, borssal összedolgozom. A karalábékat jó esetben karalábévájóval, ha ez nincs kiskanállal – kivájom, a húsos masszával púposra töltöm. A maradék tölteléket medvehagyma levélbe tekerem.
Mély lábosban a vajat megolvasztom, rádobom a kivájt karalábéforgácsot, ráültetem a töltött karalábékat, a medvehagymás töltelékeket is beleteszem és 3-4 dl vízzel felöntve fedő alatt puhára párolom. Ekkor mindent kiveszek a fazékból, hogy csak a párolólé maradjon, ezt pedig a tejföllel, tejszínnel elkevert liszttel behabarom. Rászórom a maradék petrezselymet, és mártás sűrűségűre forralom, visszahelyezve a karalábékat és a töltelékeket. Sós vízben főtt krumplival tálalom.

4 megjegyzés:

BeckZsu írta...

Én is így voltam a karalábéval, és már több éve szeretem, és főzöm is így, töltve. Most éppen a hétvégi tervben szerepel :)

Amelie írta...

Nálam is pont tegnap előtt szerepelt a töltött karalábé, kicsit máásképp ;)

Gyöngyi írta...

Nagyon szeretem a karalábét, nyersen is:) Finomat főztél!!

Zsuzsi írta...

Igen, most nagyon jó zsenge karalábékat lehet venni, én is biztos fogok még csinálni, mert nekünk is nagyon bejött. Natúr főzve megkóstoltattam Zsófival is, hát neki is ízlett:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails