2008. január 4., péntek

Hétköznapokra: Zöldbabfőzelék



Mielőtt mindenki azt gondolná, hogy nálunk a libamáj, a lazac, és egyéb hasonló ételek kerülnek mindennap az asztalra, ezúton jelzem, hogy nagyon szívesen esszük a hétköznapi ételeket is.
Mostantól még több zöldség és salátaféle kerül majd felhasználásra, mert a nagy trakták után ránk fér egy kis kímélő étrend.

Nagyon szeretjük a főzelékeket, ezek közül is kiváltképp a zöldbabot, tököt, lencsét, és a krumplifőzeléket.

Az ünnep előtt sok időm főzésre nem volt, mert állandóan az aprósüteményekkel voltam elfoglalva, így egyik nap ebédre zöldbabfőzeléket csináltam, natúrszelettel.

Ez az ebéd kb. 30 perc alatt kész van, így hétköznapokon, akár munka után este is gyorsan el lehet készíteni.

Nálunk a főzelékek tejfölös habarással szoktak készülni, mert a rántást ki nem állhatom, így igyekszem az általában berántott ételeket is más módokon sűríteni.

A zöldbabfőzelékbe legtöbbször kapor kerül, mert kitűnően megy ebbe is, nemcsak a tökbe, de aki nem szereti, az utolsó pillanatokban adjon hozzá egy szép adag petrezselymet, azzal is finom.
A hús elkészítését le sem írom, mert ez nem recept. Lényeg, hogy olaj és vaj keverékében hirtelen kisütöm a sóval, borssal ízesített szeleteket, melyek lehetnek akár karajból, tarjából, csirkemellből vagy –combfiléből, most azonban egy szűzpecsenyét szeleteltem fel, mert ez volt készleten.

Recept (4 személyre)

1 kg zöldbab
1 nagyobb fej hagyma
1 zöldpaprika
fél paradicsom
2,5 dl tejföl
2 evőkanál liszt
1 csokor kapor
olaj
só, pirospaprika

A hagymát felaprítom, az olajon üvegesre párolom a szintén felaprított zöldpaprikával. Rádobom a felszeletelt paradicsomot, pár percig sütöm, megszórom pirospaprikával. Belekeverem a – jelen körülmények közt fagyasztott – zöldbabot, felöntöm vízzel, amíg szűken ellepi. Sózom, puhára főzöm. A lisztet a tejföllel kikeverem, és behabarom a főzeléket: a kis lángon forrásban levő babra ráöntöm a lisztes tejfölt, miközben keverem, hogy a tejföl ne ugorjon össze. Apróra vágott kaprot keverek bele és 1-2 perc alatt készre forralom, ezalatt kissé besűrűsödik. Ha nem elég sós, még sózom, ha savanykásabb ízre vágyom, pár csepp citromlével ízesítem.
Mi natúrszelettel, fasírttal szoktuk enni.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails