2008. január 3., csütörtök

Szójás szűzpecsenye kínai tésztával és zöldségekkel



Ezt az ételt a nagy karácsonyi felkészülés közben készítettem vacsorára, Attila kérésére.
Mint minden wokos étel, ez is gyorsan elkészíthető, az előkészületek több időt vesznek igénybe, mint maga a főzés.

Gyakorlatilag minden hozzávaló tetszés és ízlés szerint helyettesíthető, sertés helyett használhatunk marhát, csirkét, a zöldségek közé pedig bármit beválogathatunk, bár nekünk a sárgarépa-hagyma-gomba-paprika négyes jött be leginkább.

A tésztát – ha nem elegendő - szoktam dúsítani cafatokra tépkedett tojáslepénnyel is, amelyet még a hús sütése előtt, kevés olajjal a wokban sütök meg, majd kissé lecsepegtetem, cafatokra teszem és a végén a tésztához keverem.

Mivel mindketten nagyon szeretjük a csípőset, a chiliolaj ebből az ételből sem maradhat ki, de ezt csak hasonszőrűeknek ajánlom, mert tényleg nagyon erős.

A hús az ételben csak mutatóban van jelen, tulajdonképpen elhagyható is, mert a sokféle zöldséggel szintén nagyon finom.

Recept

Egy sertés szűzpecsenye (kb. 30 dkg)
4 gerezd fokhagyma
3 cm-s gyömbérdarab
egy piros thai chili
egy fej lilahagyma
egy fej vöröshagyma
egy –egy sárga és piros kaliforniai paprika
5 közepes fej gomba
egy kisebb, de vastag sárgarépa
szójaszósz
chiliolaj
1 evőkanál méz

25 dkg kínai tojásos tészta

Az elkészítés előtt fél órával a szűzpecsenyét vékony csíkokra vágom, 2 evőkanál szójaszósz és a méz keverékébe forgatva szobahőmérsékleten pácolom. Ezalatt a zöldségeket felvágom: a paprikát rombuszokra, a répát vékony pálcikákra, a hagymákat nyolcadokba, a gombát nagyobb darabokra. Felaprítom a gyömbért, fokhagymát és a chilit is. A tésztát kifőzöm, melegen tartom. A wokban olajat hevítek, beledobom a chilit, gyömbért, fokhagymát, párszor megkavarom – rádobom a húst. 2-3 perc alatt megsütöm, sózom, levével együtt kiöntöm a wokból és félreteszem. A wokban ismét olajat hevítek, és három-négy perc alatt roppanósra sütöm a zöldségeket, szójaszósszal ízesítem, majd a levével együtt ezt is kiöntöm a wokból.
A hús és a zöldség szaftját visszaöntöm, egy evőkanál chiliolajat, 2-3 evőkanál szójaszószt keverek hozzá, rádobom a tésztát és összeforgatom, hogy mindenhol egyenletes barna legyen. Hozzáadom a zöldséget és a húst, jól összeforgatom – ami nem egyszerű – és pár perc alatt összesütöm. Az adag három bélpoklosnak vagy négy „normál” étvággyal megáldott személynek elegendő.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails