2007. október 31., szerda

Ajánló: J.P. Chenet Cinsault-Grenache Rosé 2006


A mai post rendhagyó lesz, ugyanis nem ételről lesz szó, hanem italról, méghozzá borról, amely családunkban nagyon kedvelt: én és a kedves inkább vöröset, anyukám inkább a fehéreket kedveli, mind ételek kísérőjeként, mind beszélgetések, ünnepek alkalmával, csak úgy magában.

Előrebocsátom, hogy nagyon szeretem a bort, de nem értek hozzá, úgyhogy amit itt írok, az kizárólag a saját - jó vagy rossz - ízlésemről szól .

Ezzel a borral körülbelül fél éve ismerkedtem meg, és nagyon kedvelem.
Az üvege, címkézése, egész külső megjelenése nagyon megfogott, hát még akkor, amikor jó pár alkalom után észrevettük, hogy az üveg nyaka kicsit ferde, ha szemből nézzük, jobbra görbül. Az üveg bal oldalán alul van egy mélyedés, így gyerekjáték normálisan kitölteni. Jó kis találmány nemde?

A bor francia 2006-os rozé asztali tájbor (erre utal a vin de pays kifejezés), Languedoc-Roussilonból (Pays D’Oc ) származik. Franciaország ezen régiója délen található, közel Spanyolországhoz, déli határa a Földközi-tenger, tehát igazi mediterrán vidékről származó borról van szó.

A Cinsault és Grenache elnevezés két vörös szőlő fajtát takar, a
Wikipédia szerint a Grenache talán a leggyakrabban ültetett szőlőfajta, jól tűri a forró száraz éghajlatot, ezért Spanyolország, és Franciaország vidékein nagyon elterjedt, de Ausztrália és California borvidékein is termesztik. Gyakran házasítják más fajtával – mint jelen esetben is – vörösborokat és rozét készítenek belőle.

Ez a bor egyébként 2007-ben ezüstérmet nyert a francia tájborok nemzeti versenyében.

Én a METRO-ban szoktam venni egy 7,5 dl-s palack kb. 820,-Ft, bizonyára nem csúcsminőség, de számomra ennyit megér.

A Cork'd egyik látogatója szerint a színe nagyon világos, szerintem rózsaszínben játszó, csillogó korall árnyalatú, illata virágokra emlékeztet kis füves behatással, gyümölcsös, leginkább eperre emlékeztető ízzel. Ebben egyetértek, a konklúzióban azonban nem: szerinte a lecsengése éles, ezért számára ez a rozé kiábrándító. Nekem viszont nagyon ízlik.

Az interneten utánaolvasva mindenhol, és a palack eredeti címkéjén is, angol német és francia nyelven egyaránt grill és rostonsült ételekhez ajánlják, vagy csak magában aperitifnek, 10-12 fokra hűtve.
Ez szép és jó, de lássuk mit takar a magyar felirat: „előételekhez, hidegtálakhoz ajánljuk”- NO COMMENT…

Ajándékötletként tudom ajánlani a 2,5 dl-s kiszerelést, nagyon aranyos, főként borkedvelő hölgyek számára kedveskednék vele.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails