2007. október 30., kedd

Krémsajtos almás sütemény



A hétvégén kedvesem almás süteményt rendelt, mondván a kertben az egyetlen jelenleg is termő fájának gyümölcsét nehogy már csak a kutyák egyék meg.
Az almafa kb. 15 éve úgymond bio-művelés alatt van: nagypapám halála óta néhány kisebb metszésen kívül semmilyen mesterséges behatásnak nincs alávetve. Ennek az az eredménye, hogy csak minden második évben produkál sok gyümölcsöt, de akkor aztán annyit, hogy mi –a kutyákat is beleértve – nem győzzük hasznosítani. Most a forró nyár miatt minialmát termesztettünk, ezért a receptben szereplő almamennyiség normális almánál 1-2 db lehet.

Sütéséhez ismét a jénaifedőt használtam, nekem nagyon beválik.

Recept

Tészta

20 dkg liszt
12 dkg vaj
1 csipet só
2 kiskanál cukor
1 tojás sárgája
1-2 evőkanál hideg víz

Töltelék

3-4 alma
3-4 evőkanál porcukor
1 tojás+ a tésztából kimaradt tojásfehérje
1 kiskanál liszt (el is maradhat)
1 doboz Philadelphia krémsajt
1 kk fahéj
tejszín (amennyivel palacsintatészta állagú lesz az öntet)

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrom, és legalább egy óráig pihentetem a hűtőben.

A sütés előtt a szobahőmérsékletű krémsajtot a tojással, cukorral fahéjjal és annyi tejszínnel keverem össze, hogy palacsintatészta-sűrűségű legyen.
A tésztát akkorára nyújtom, hogy a jénai fedelébe beleférjen és az edény oldalát is fedje - 26 cm átmérőjű formánál mondjuk 30 centis átmérőre . A megmosott almát vékony, pár milliméteres lapokra vágom és koszorúszerűen kirakom vele a tésztát. Ráöntöm a krémsajtos öntetet és előmelegített sütőben addig sütöm közepes lánggal, amíg a krém megkocsonyásodik.

A végeredmény vékony, ropogósabb tésztájú, belül krémes sütemény, a töltelék állaga leginkább egy sült túrótortához vagy cheesecake-hez hasonlít, mindkettőnknek nagyon ízlett.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails