Ez az étel a maradék alapanya-
gok felhasználásá-
nak nagyon jó példája, mellesleg még finom is.
Egyébként gyakran készítjük, általában leveles tészta alapra - ami most nem volt- , a töltelékhez fetát vagy mascarponét szoktunk venni, anyukám ez utóbbival szereti a legjobban.
Most maradt tegnapról juhtúró, hétfőről fagyasztott leveles spenót, és volt még egy kis tejszín meg angolszalonna, úgyhogy ezek a mennyiségben már másra nem alkalmas hozzávalók alkották a lepény töltelékét.
Tésztája ezúttal omlós tészta, amit azért szeretek, mert öt perc alatt össze lehet dobni, igaz felhasználás előtt hűtőben kell(ene) pihentetni, de erre most csak egy óra maradt. A sütést a szilvás pitetortánál leírt módon végeztem most is.
Recept
a szilvás pitetortánál már leírt omlós tészta
Töltelék:
15 dkg spenót
15 dkg juhtúró
10 dkg reszelt sajt
2 tojás
kb. 1 dl tejszín
3 gerezd fokhagyma
olaj, só, bors
szerecsendió
A tésztát elkészítem és legalább egy órára hűtőbe teszem. (Legalább van időm elmosogatni a kedvesem által gyártott mosatlan edényhegyeket....)
A töltelékhez az olajon megpirítom az angolszalonnát, rádobom a felszeletelt fokhagymát és a spenótot, sózom, borsozom, megszórom szerecsendióval, a levét elforralom. Leveszem a tűzről és kb. tíz perc elteltével belekeverem a morzsolt juhtúrót, a sajtot és a két tojást, hozzáöntöm a tejszínt.
Amikor a tészta már kipihente magát, kibélelek vele egy jénaifedőt, beleöntöm a tölteléket, és addig sütöm, amíg a közepe is majdnem teljesen megszilárdul. Egyébként ennél többet nem is nagyon lehetne beletenni, mert a tojástól olyasmi lesz az állaga, mint egy felfújté, kicsit meg is emelkedik.
Vendégváráshoz kiváló, de vacsorára is megállja a helyét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése