Olvasgatva a kedves kolleginák írásait, én is rájöttem, hogy nemsokára itt a karácsony, és ha valamilyen saját készítésű - konyhában készülő- finomságot is szeretnék adni, arra már most rá kell készülni.
Eszembe jutott az is, hogy csináltam már egyszer narancslikőrt, ami a megajándékozottnak nagy örömet okozott.
A recept a Nova Szakácskönyvek-sorozat Házi Befőzés című könyvéből származik.
Az elkészítése a narancs fehér bundájának teljes eltávolításán kívül nem macerás. Ha magunknak, kedvtelésből csináljuk, egyetlen hátránya van: minél tovább nem nyúlunk hozzá, annál finomabb lesz, csak az a baj, hogy én általában nagyon kíváncsi vagyok...
Recept
3 narancs
1 narancs sárga héja
2 citrom
45 dkg cukor
1 dl víz
1 liter vodka
1 liter vodka
A cukrot a vízzel kb. 15 percig forralom, ha ez megvan, a lángról levéve beleöntöm a vodkát.
A narancsokat meghámozom, teljesen leszedem a fehér "burkát" is, és vékony karikákra szeletelem. A citromot ugyanígy készítem elő. Egy narancs héját - ebben se legyen fehér rész- vékony csíkokra vágom. (Célszerű bionarancsot használni, mert a héjat vegyszerezik.)
A gyümölcsöket és a héjat beleszórom a vodkás szirupba, és egy üvegtálban 10-12 napig lefedve érlelem, naponta felkeverem. Ha eltelt a megadott idő, sűrű szövésű szitán/gézen átszűröm, valamilyen szép üvegbe töltöm, légmentesen lezárom. Legalább egy hónapig- ez egy örökkévalóság!! - érlelem, de minél tovább, annál jobb.
7 megjegyzés:
Ez lenne az aranciello? : ) Kipróbálom, biztos nagyon finom. Élek-halok a citrus-félékért.
Elvileg ezt angol narancslikőrnek titulálják,de az aranciello nekem jobban tetszik. Mondjuk mehetne bele egy grapefruit is, mert azt meg egyenesen imádom!
Ezt a likőrt ebből a könyvből én is ismerem, bár az angol verzió mintha tej(szín)nel lenne, de ebben egyáltalán nem vagyok biztos!:-)
Az arancellot úgyanúgy készítik, mint a limoncellot, vagy a többi citrusos likőrt, vagyis nem vodkából, hanem tiszta alkohollal, de ettől még ez is ugyanolyan finom:-))), igaza van DV-nak!
Nagyon szívesen kipróbálnám ezt a recit, csak egy dolgon akadtam fenn! A szirupnál nem nagyon kevés a 45 dkg cukorhoz az 1 dl azaz 1 deciliter viz??? Igy a helyes, vagy netán elírás történt? Valaki legyenszíves vélaszoljon! Köszönöm!
Kedves Judit!
Szakácskönyvből van a recept, de a sok cukortól több folyadék lesz rajta, ha az felolvad. (Most dolgozom, de este még egyszer megnézem a receptet és a mennyiségeket.).
Megnéztem, tényleg 1 dl víz kell!
Nagyon köszi Zsuzsi, hogy megnézted!
Judit
Megjegyzés küldése