2007. október 18., csütörtök

Bolognai Spagetti


Ma nem történt semmi különös, azon kívül, hogy megérkezett a tetőcserép a házhoz, így folytatódott a munka. Azért jutott idő főzőcskézésre is, mindamellett, hogy én vigyáztam délelőtt a kiskutyára. Mit mondjak, nem teher a feladat!

A főzésből nem csináltam nagy ügyet ma: a menü bolognai spagetti volt. Gyakran készítem, mert nem bonyolult, egyébként meg imádom a tésztaételeket.

Reggel a neten megnéztem, hogy csinálják a ragut a kedves blogtársak, és arra a következtetésre jutottam, hogy Mamma (Dalla cucina per te) receptje áll a legközelebb az enyémhez, csak a fűszerezésben térünk el némileg, mert én előszeretettel használok fahéjat a paradicsomos-húsos mártásokhoz.

Recept

50 dkg darált marhahús
kb 5 dkg húsos szalonna
1 nagyobb sárgarépa
kisebb darab zeller vagy egy zellerszár
egy fej hagyma
négy gerezd fokhagyma
2 doboz 40 dekás darabos hámozott paradicsom konzerv ("polpa")
egy dl vörösbor
friss rozmaring és bazsalikom
kakukkfű
fahéj, só bors
olivaolaj

A szalonnát kiolvasztom, ha kevés a zsírja, egy-két evőkanál olivaolajat is adok hozzá. Ezen a zsiradékon megpirítom a hagymát, rádobom a lereszelt sárgarépát és zellert. Pár percig pirítom ezt is, majd ráteszem a darált húst és kavargatva morzsalékosra sütöm. Hozzáadom a felaprított fokhagymát, a paradicsomkonzerveket,a bort, sózom borsozom, beleteszem a késhegynyi fahéjat is. Kis lángon 1-1.5 óráig főzöm, a vége felé adom hozzá a felaprított friss zöldfűszereket. A végére sűrű ragut kapok.

A szószt spagettivel, tagliatellével (ezt jobban szeretem) tálalom. Lehet úgy adni, hogy a tálba tett főtt tésztára kanalazzuk a mártást, de szerintem finomabb, ha egy kis serpenyőben egy adagra való ragut felmelegítek, beledobom a tésztát és pár percig erős tűzön kevergetve összemelegítem.
Parmezánt adok hozzá.

A párom legelfogadhatatlanabb szokása, hogy tejföllel eszi! Aki ismer még ilyet, szóljon.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!Én a mamámnál ettem először úgy a spagettit,hogy egy üvegedénybe rakta a már összekevert spagettit és a tetejét vastagon tejföllel megkente,majd ezt kb.20-25 percre a sütőbe rakta.Fura volt először de viszont finom.

hangto írta...

most én is ezt csinálom.. a fahéj kicsit meglepő volt, de azért beletettem :)

Zsuzsi írta...

Remélem, ízleni fog/ízlett!

Névtelen írta...

Kedves Zsuzsi!
Véletlenül találtam Bolognaira receptedet, amit egyszerűen mindenki imád, aki csak kóstolta. Köszönjük!!!!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails