2007. október 29., hétfő

Hagyományos: sárgaborsó főzelék fasírttal


Ma a reggeli események után úgy gondoltam, nem írok, de aztán rájöttem, hogy mégis fogok, mert így legalább lekötöm magam. Úgyis van némi elmaradásom, így most a szombati ebédünk receptje következik.

Ebben a késő őszi hűvös időben valahogy megkívánja az ember a nehezebb ételeket. Így voltam én a sárgaborsó főzelékkel a héten, természetesen fasírttal, mert nálunk ez már csak így szokás (na meg lehetett volna hozzá jó sütnivaló kolbász is, de még nem térképeztem fel ilyen vonatkozásban a környéket ).
Jól is esett az ebéd, mert délelőtt kerítést építettünk a kert végébe, hogy Miska ne tudjon ellenőrizetlen területen kóricálni.

Ha nincs időm órákig a tűzhely előtt állni és egy csomó olajat tönkretenni, a fasírtot egyben, tepsiben sütöm, mert így gyakorlatilag a massza összeállításán kívül semmi gondom nincs vele. A sárgaborsót előző este beáztattam, így kb. fél óra alatt elkészült. Nem tettem bele sem zsiradékot, vagy rántást, mert ez utóbbit egyenesen utálom, a főzelékeket általában habarva készítem, de a sárgaborsó olyan pépesre tud főni, hogy ezek a plusz kalóriabevitelt okozó műveletek egyáltalán nem szükségesek.

Recept

Sárgaborsó főzelék

500 g sárgaborsó
4 gerezd fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma
5-6 szem feketebors
2-3 szelet chilipaprika

a felöntéshez füstölt lé vagy víz (most csak víz volt)

Fasírt

80 dkg nem túl sovány, darált sertéshús
1 zsemle
tej
1 tojás
1 nagyobb fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
pirospaprika

frissen őrölt feketebors
1 kk. mustár

Az ebéd elkészítését a fasírttal kezdem, mert ez tart tovább. A zsemlét felkockázom, nagy keverőtálba teszem, leöntöm annyi tejjel, amennyi ellepi. Amíg a zsemle felszívja a tejet, apróra vágom a hagymát. Miután a zsemle megázott, ráteszem a darált húst, hozzáadom a hagymát, az áttört fokhagymát, beleöntöm a tojást. (A zsemlét nem szoktam kinyomkodni, a massza jól felszívja majd a felesleges tejet.) Hozzáadom a fűszereket, mustárt, a sózás mennyiségét kóstolással szoktam ellenőrizni. Ezt követően kis kacsómmal jól összedolgozom, hogy minden egyenletesen elkeveredjen. Kiolajozok vékonyan egy tepsit, a húsból cipót formálok, belefektetem és a sütőben kb. 45 perc alatt megsütöm. A masszát egyébként lehet bármivel gazdagítani, jó bele a gomba, tojás, kolbász, sajt, kaliforniai paprika, és a fűszerezésnél is lehet bátornak lenni.

A sárgaborsóról leöntöm az áztatólét – ha egyáltalán marad alatta- lábosba öntöm, rászórom az apróra vágott hagymát és fokhagymát, a szemes borsot, a chilipaprikát, borsot és felöntöm annyi füstölt lével/vízzel, hogy éppen ellepje. Sózom, de ha füstölt levet használok, a sóval csínján bánok. Tűzre teszem, és néha megkeverve puhára főzöm. Mikorra megpuhul, a szemek nagy része szét is törik és besűríti a főzeléket. Erre kanál hátával kicsit rá is segítek.

A főzeléket a fasírttal tálalom. Mi ez utóbbit inkább langyosan szeretjük.

A főzelék maradékának felhasználásáról recept később következik.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
rántás nélkül készíted a főzeléket??
Üdv:Ani

Zsuzsi írta...

Igen, ha lehet, mindenből igyekszem elhagyni. A főzelékeket általában habarom (már amibe illik a tejföl), a sárgaborsó meg annyira sűríti önmagát fövés közben, hogy felesleges bele rántás. Kevés vízzel kell feltenni.

Névtelen írta...

Én egy közepes krumplit főzök bele, azzal sűrítem !

Névtelen írta...

Olvasgatom a recepteket, ez a krumplival, bocs. burgonyával történő sűrítés tetszik, majd egyszer kipróbálom, de én ma maradok a rántás mellett,csak én a fokhagymát átnyomva a rántásba teszem, miután levettem a gázról, és utána jön a paprika. A fokhagyma szerintem így jobban kiadja az ízét, na meg a fasírtba is csak fokhagymát teszek, a vöröshagymát kihagyom.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails