Most ébredtem rá arra, hogy amióta blogot írok, először sütök süteményt.
Régebben, amíg otthon laktam, konyhai tevékenységem a sütésben merült ki, mert igyekeztem mindig meglepni valamivel családom édesszájú tagjait.
Mióta önálló életet kezdtem, sütit alkalmakra és ritkán hétvégére készítek, kímélendő kerekded formánkat.
A héten vettem szilvát, de valahogy nem fogyott, ezért gondoltam, sütök belőle valamit.
A kelttésztás gyümölcslepényeket nem szeretem, ezért valamilyen omlós tésztás sütemény jöhetett csak szóba. Ihletet Mary Berry Torták,sütemények, csemegék című könyvéből merítettem,- amit egyébként mindenkinek ajánlok- de szilvás recept csak egy volt benne, ami nekem annyira nem jött be, úgyhogy azt találtam ki, hogy az omlós tésztára terített gyümölcsre
tojásos-tejszínes-fahéjas öntetet készítek, aminek lágysága ellensúlyozza a tészta "keményebb" állagát.
Recept
A tésztához
25 dkg liszt (1/3 rétesliszt, a többi sima)
15 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
1 kiskanál cukor
só, kb 1 dl jéghideg víz
A töltelékhez
szilva (amennyivel a tésztát teljesen be tudom fedni)
1.5 dl tejszín
3 evőkanál cukor
1 evőkanál liszt
2 tojássárgája
fahéj
A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, 1-2 órára hűtőbe tesszük. Ha kellően lehűlt, lisztezett
gyúródeszkán/ munkalapon kinyújtjuk, kibélelünk vele egy gyümölcstortaformát vagy, ha nincs egy nagy jénai tál fedőjét (nálam ez van, mert anyu elkunyerálta az edényzetemet...). A tészta tetejét kirakjuk kimagozott felezett szilvával, úgy, hogy a héja legyen felfelé.
A tejszínből, tojássárgájából a liszttel és cukorral öntetet keverünk, fahéjjal izesítjük, ráöntjük a gyümölcsre és kb. 30 percig sütjük. Akkor jó, ha a töltelék kocsonyásodni kezd, de nem teljesen szilárd.
2 megjegyzés:
Hú, ez tök jó ötlet és a fotó is gyönyörű! Ez a jénai fedős megoldás soha nem jutott volna eszembe, pedig kézenfekvő.:) Köszi a tippet!
Köszi!
Próbáld ki őszibarackkal is, úgy is nagyon jó!
Megjegyzés küldése