2007. október 23., kedd

Tejfölös pompos avagy kenyérlángos


Kedvesem már tegnap este kijelentette, hogy olyan kelt tésztát szeretne enni, amin szalonna és hagyma van. Rögtön a pompos ugrott be, amivel manapság minden nagyobb fesztiválon és gasztrorendezvényen lehet találkozni, töki pompos néven.

Rákerestem az interneten, és kiderült, hogy ennek a finomságnak külön weblapja is van ám, ahol nem csak ezt, hanem más töki finomságok receptjeit is meg lehet találni.

A tészta receptjét erről az oldalról vettem, a receptfüzetben tejfölös pompos néven szerepel.
A feltétet kicsit átalakítottam, hogy normál sütőben is minden hozzávaló megpuhuljon megpiruljon, mert sajnos nem rendelkezem kemencével- bár tervbe van véve.


Recept

A tésztához

50 dkg liszt (jelen esetben tönköly fehérliszt)
1 db nagyobb héjában főtt krumpli kihűtve, összetörve
fél csomag élesztő (friss vagy instant)
só, 1 evőkanál olaj
tej, langyos víz

A tetejére
3,5 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma
5 dkg reszelt füstölt trappista
3 nagy fej hagyma
10 dkg húsos szalonna (jelen esetben kevéssé húsos, de annál finomabb vállaji sváb szalonna)

Ha friss élesztővel dolgozom, az kevés cukros langyos tejben felfuttatom. A szárítottat egyenesen a liszthez lehet adni, nem kell felfuttatni. A lisztből, krumpliból,olajból, élesztőből, megfelelő sózás után (vigyázat, célszerű kóstolni, mert gyakran jártam úgy, hogy nem lett elég sós a tészta) tésztát készítek annyi langyos vízzel, hogy rugalmas, nem túl lágy állagú legyen. Letakarva kétszeresére kelesztem.

A feltéthez a szalonnát kisebb kockákra vágva kiolvasztom (ha húsos szalonna van a birtokunkban, ez elmaradhat), a pörcöt kiszedem, félreteszem. Egy evőkanál szalonnazsíron aranybarnára pirítom a félfőre vágott hagymát, sózom, hozzákeverem a szalonnapörcöt.

A tejfölt a szétnyomott fokhagymával, sóval, reszelt sajttal kikeverem.

A kinyújtott, tepsibe fektetett tésztát megkenem nem túl vastagon fokhagymás tejföllel, rákanalazom a hagymás-szalonnás keveréket. Ha maradna a tejfölből, megpettyezem vele a tetejét és előmelegített, közepesen forró sütőben kb. 40 perc alatt megsütöm.

Lehet rá tenni apróra vágott sonkát, füstölt húst, kolbászt is. Ajánlom baráti beszélgetések borozgatások mellé, kitűnő vendégváró, nagyon eteti magát.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Üdvözlöm!

Egy halk megjegyzés: a Töki pompos egy cég neve és nem egy ételneve. Rendezvényeken NEM CSAK töki pompossal lehet találkozni (sőőőt egyre kevésbé) van náluk jó néhány színvonalasabb, minőségibb langallót sütő cég is országszerte nem kevés.
Jó lenne, ha nem azonosítanák az emberek a tévhitek alapján ezt a népi eledelt a tökiekkel.
Köszönöm, Fodor Zsuzsa

Zsuzsi írta...

Üdvözlöm én is.
Szerintem félreért: egy szó nem esett arról, hogy rendezvényeken csak töki pompossal lehet találkozni, és számomra a belinkelt oldalt elolvasva az sem jön le, hogy a Töki Pompos egy cégnév lenne. Ha így van, elnézést kérek azoktól, akiket megtévesztettem, azonban a kifejezés használatának a célja az volt, hogy akik már találkoztak ezzel az étellel, azok némi hasonlóságot fedezzenek fel a közölt recepttel és esetleg otthon is próbálják meg elkészíteni. A véleményem pedig az, hogy a rántotthús-sültkrumpli duón nevelkedett kortársaink ha bármilyen néven is, de ismerkedjenek meg más, régebben kitalált és ma is elkészíthető, finom ételekkel, ez a szándék pedig senkire nézve sem sértő.
Tisztelettel: Asztalos Zsuzsa

Névtelen írta...

Te szárított élesztővel csináltad? Mert nekem még sosem kelt meg úgy (én is tönkölylisztet használok). A másik kérdésem, hogy a fél kg liszt kb. mekkora tepsihez elég, mert először próbaképpen nem akarok nagyot készíteni, és lehet csak fél adagot kellene vennem?

Köszi,
egy másik Zsuzsa

Zsuzsi írta...

Szia Zsuzsa!
Mivel nem vagyok egy nagy kelttészta-sütő, szárítottal csináltam, és még nem volt vele gondom. Ez kb. 25X35 centis tepsire bőven elég, úgyhogy én felezném a lisztet a te helyedben.

Névtelen írta...

Üdv!
Elmondanám,hogy egy nagyon népszerű "főzős" oldalon tényleg Töki pompos néven fut a recept.
Egyébként meg nem ezzel kellene foglalkozni, hanem azzal, hogy irtó finom és minden adódó alkalommal tutira elfogom készíteni. Köszi Zsuzsi
Üdv: Renáta

Skorpio-Phoenix írta...

Szép estét Mindenkinek!

Kedves Zsuzsi!

Személy szerint a burgonyát kihagynám belőle. Nem akarok reklámot - még magamnak sem, ezért nem írom le weboldalam címét -, kapható úgynevezett "pizzaliszt". 1 hete fedeztem fel. Magyar termék, Magyarországon, saját búzából készül. Azzal csináltam a legutóbbi pizzatésztámat, és a tejfölösnek "pompos", vagy más néven "Lagallo" íze lett. /Hétvégén ez lesz a vendégváró./ Légkeverős villanysütőben sütöm, 260 fokon. A "pompos íz", formában /pizzasütő/ készült, ami teflonos.
Sokáig próbálkoztam, hogy a pizzából kihozzam a "kemencés" ízt, végül "kőtálon" sütve sikerült. /Sajnos összetört, így a hétvégi "pompos" utánzatnál nem tudom kipróbálni, hogy segít-e az ízhatás elérésében./

Remélem tudtam ötletet adni.

Amennyiben Kedves Zsuzsa úgy gondolja, hogy nem zavarja, beírom az oldalam "saját receptek" linkjét.

Üdvözlettel: Kálmán

Zsuzsi írta...

Kedves Kálmán!
Én is szoktam sima pizzatésztából, krumpli nélkül hasonlót alkotni, ráadásul ugyanúgy sütöm mint Ön és hétvégén nekem is ez lesz a vendégváró.
A kőtál nagyon jó dolog, szerintem hozzátesz az ízéhez.
Szívesen veszem, ha belinkeli a weboldalát, én is szeretek másokat olvasni. A pizzalisztet meg majd kipróbálom.
Üdvözlettel: Zsuzsi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails