2007. december 28., péntek

Anyu első bejglije


Most úgy tűnhet az olvasónak, hogy ellentmondásba keveredtem önmagammal: eddig arról írtam, hogy nálunk karácsonykor nincs bejgli. Nos, eddig nem is volt, de anyukám életében először, idén mákos bejglit sütött, nagy meglepetésemre.
Ahhoz képest, hogy először próbálkozott vele, még külalakra sem lett rossz, viszont az íze nagyon finom, a tésztája - már amennyi van benne – nagyon puha, úgyhogy azt mondhatom, jól sikerült.
A recept barátnőjétől származik, három rúdhoz elegendő. Anyu csak kettőt csinált, így küllemre igen brutálisak lettek a bejglik, de jövőre csinálhat hármat is, mert ízlett mindenkinek.
Nálunk csak mákos készült, mert azt szeretjük, de azért leírom a diós tölteléket is, mert mások inkább azt kedvelik.

Recept

A tésztához

20 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
5 dkg élesztő
12 dkg cukor
csipet só
2 tojássárgája
1,5-2 dl tejföl

Máktöltelék

30 dkg mák
2 dl tej
1 dl víz
12 dkg cukor
20 dkg mazsola
2 reszelt alma
1 citrom reszelt héja

Diótöltelék
20 dkg darált dió
12 dkg cukor
1.5 dl tej
20 dkg mazsola
3-4 evőkanál baracklekvár
1 citrom reszelt héja

A lisztbe belemozsoljuk az élesztőt és a többi hozzávalóval, annyi tejföllel tésztát gyúrunk, hogy puha tésztát kapjunk. (Ez nálunk 2 dl tejfölt jelentett.) A tésztát másfél óráig pihententjük.

A máktöltelékhez a mákot a tej és víz keverékében a cukorral felfőzzük, belekeverjük a többi alapanyagot és kihűtjük. Ugyanígy járunk el a diótöltelék hozzávalóival is.
A tésztából 3 rúd bejgli jön ki, így három lapot nyújtunk és megtöltjük a tetszőleges töltelékkel. Tepsire tesszük, hosszában megkenjük felvert tojással, száradni hagyjuk 10 percig. Ezután keresztben kenjük, ismét száradni hagyjuk. Végül hosszában lekenjük, megszurkáljuk teljes keresztmetszetében, hogy ne repedjen meg és előmelegített 200 fokos sütőben öt percig, majd kis lánggal 30-35 percig sütjük. Kihűlés után szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails