2007. december 15., szombat

Ünnepi vacsora: Lazac kapros mártással


Ma a jeles alkalomra mi mást is készíthettem volna, mint az egyik nagy kedvencemet, a lazacot. A terv nem ez volt, de már megint nem voltam megelégedve a húskínálattal és a halaspult előtt kötöttem ki, és mivel szép volt a lazac, vettem is.

Gyakran szoktam készíteni nyáron is grillezve, télen serpenyőben vagy sütőben sütve, de a lényeg mindig ugyanaz: mint minden halat, ezt sem szabad túlfűszerezni, hagyni kell érvényesülni a saját ízét, továbbá – mivel bolondulok érte – kapornak mindig kell mellé kerülnie valamilyen formában.

Bár a családi ünneplés holnap lesz, kettőnknek külön készítettem egy kis ünnepi vacsorát, mert általában valamilyen jóféle étellel szoktuk köszönteni egymást.

Az ünnepi alkalomra tekintettel változtattam kicsit a megszokott recepten és kapros-fehérboros mártást készítettem hozzá. Aki ezt nem szereti, annak javaslom, hogy a hal sütése után a serpenyőben olvasszon még vajat, dobjon rá jó sok petrezselymet, reszeljen bele citromhéjat, ezt az illatos keveréket pár másodperc alatt futtassa meg és öntse a halra. Vigyázni kell, hogy a fűszerek ne piruljanak meg, ha erre ügyelünk, igazi tavaszi-nyári ízkavalkádban lesz részünk. A kisütött halhoz készíthetünk még
fűszervajat is, a legegyszerűbb pedig, ha citromgerezddel tálaljuk, aminek a levével megöntözzük.

Szerény véleményem az, hogy ehhez az ételhez a köretnek is a lehető legegyszerűbbnek kell lennie, ezért vajas-kapros főtt krumplival tálaltam.

Recept

4 lazacpatkó
vaj, só

1.5 dl száraz fehérbor
1.5 dl halalaplé vagy víz
kapor
1 pohár tejföl
kiskanálnyi liszt

A körethez
Sós vízben főtt krumpli
Vaj,
Kapor

A mártást készítem el először. A vajat lábosban felolvasztom, beledobom a felaprított kaprot (jó sokat), egy percig kavargatom a vajban, felöntöm fehérborral és halalaplével vagy vízzel. Pár percig forralom, majd a liszttel elkevert tejfölt is hozzáöntöm. Addig főzöm, amíg kissé besűrűsödik.

A sózott halszeleteket vajban sütöm ki, ügyelve arra, hogy ne süssem túl: belül legyen kissé opálos, nedves.

A körethez a megfőzött krumplit a vajon megfuttatott kaporra öntöm, átmelegítem, és a halszelettel meg a mártással tálalom. Citromgerezdeket adok mellé, ki-ki facsarjon rá a levéből ízlés szerint.
A fogás akár a karácsonyi menü része is lehet, nem fogunk vele szégyent vallani. Azt a bort igyuk mellé, amivel készült. Ez most Hilltop Irsai Olivér volt.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia! Még a Szilveszter előtt próbálkoznék életemben először
lazaccal. Kérdésem az lenne, hogy szerinted a lazachoz illik-e a fokhagyma (mi imádjuk) illetve kb. hány percet sütötted a képen látható lazacszeletek egy-egy oldalát? Mennyire van jellegzetes "halize" a lazacnak, milyen halhoz hasonlítanád?
Köszönöm a válaszokat:) Boldog karácsonyt kívánok! Timi

Zsuzsi írta...

Szia Timi!
Először is, kellemes ünnepeket kívánok nektek.
Ami a lazacot illeti, szerintem megy hozzá a fokhagyma, csak nem szabad túlzásba vinni. Pl ha vajban sütöd ki, nyugodtan lehet tenni a hal mellé két-három gerezdet felszeletelve.
Ekkora patkóknál én 3-4 percig sütöm mindkét oldalát, közben a sütéshez használt zsiradékot rákanalazgatom a tetejére, hogy ne száradjon ki.
A sült lazacnak szerintem nincs túl jellegzetes halíze, az édesvíziekhez hasonló iszapíze meg egyáltalán.Máshoz nem nagyon tudom hasonlítani. Kis citrommal még el is vehető, ha sütés előtt megcsepegteted. Szerintem próbálkozz bátran.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails