2007. december 9., vasárnap

Pontyhalászlé


Megint kaptam egy szép pontyot Magditól, így egyértelmű volt, hogy hamarosan halászléfőzés következik.

A halászlé a magyar konyha egyik legtöbb vitát kiváltó étele. Az ország népe két táborra szakad a halászlé szóba kerülése esetén; vannak bajai és tiszai halászlé-rajongók, ezen belül mindenki a
sajátjára esküszik. Ezt a vetélkedést jól példázza a Bűvös Szakács vonatkozó cikke és az ezzel kapcsolatos kommentek is.

Én a saját módszeremmel főzöm a halászlét évek óta, szerencsésebb esetekben többféle halból, most azonban kizárólag ponty felhasználásával. Hála istennek a kapott ponty szép sovány, pikkelyes jószág volt, iszapíznek és zsírrétegnek minden nyoma nélkül. Sajnos nem kaptam belsőséget, ikrát tejet, így elég puritán módon csak halszeletet tartalmazott a leves.

Nálam a dolog alapléfőzéssel kezdődik, amit azonban soha sem passzírozok, csak nagyon sűrű szövésű szitán átszűröm, és a halcsontokból nagyon kíméletes nyomkodással kinyerem a még bennük rejlő levet. Így a leves nem lesz sűrű, inkább húsleveshez hasonlatos, viszont nagyon erőteljes halízzel rendelkezik. Amitől kiakadok az az, ha olajon hagymát pirítva indítják a halászlét: ez felesleges zsírbevitel, mert a halcsontokból kifő annyi zsiradék, amennyi elegendő a paprika színének kioldásához.
Azt mondják, akkor jó a halászlé, ha a lábosból kiáramló gőztől összeragad a kezünk.

Én mindenképpen csípősen szeretem, a családban viszont többen is kedvelik korhelyesen, azaz tejföllel és citrommal.

Recept

Kb. 1 kilós ponty vagy 7-8 patkó alakú szelet
Plusz egy-két halfej és farok vagy 50 dkg apróhal (törpeharcsa, keszeg stb)
2 nagy fej hagyma
2 zöldpaprika
1 zöld hegyes erős paprika
20-20 dkg tej és ikra (ha van)

pirospaprika
a tálaláshoz cseresznyepaprika

A hal fejét és farkát lecsapom - vagy a halassal lecsapatom - , és a többi halfejjel, -farokkal vagy apróhallal maga falú lábosba teszem. A hal törzsét felszeletelem, sóval és egy kiskanál pirospaprikával bedörzsölöm, beleteszem a besózott belsőséget is és hideg helyen tartom, további felhasználásig. A fejekre –farkakra rádobom a felszeletelt hagymát, zöldpaprikát, sózom és felengedem kb. két liter vízzel. Erős lángon kb. egy órát főzöm, ezalatt a csontokról lefő a halhús. Ezután sűrű szövésű szitába teszem a halcsontokat, kinyomkodom belőlük a levet, az alaplét átszűröm, a halhúsból is kinyomkodom a nedvességet. A maradékot a macskámnak adnám, ha lenne, de mivel csak kutyáim vannak, ez veszendőbe megy.
Az átszűrt lét visszateszem a tűzre, felforralom, ha már habzik, beleszórok kb. másfél evőkanál pirospaprikát, pár szelet csípős paprikát. Mérsékelem a lángot, óvatosan beleengedem a besózott halszeleteket, tejet és ikrát és kíméletes főzéssel kb. tíz percig főzöm. Nem szabad kevergetni, nehogy összetörjenek a szeletek.
Tálaláskor minden tányérba szedek halszeletet, tejet és/vagy ikrát, rámerem a levet és friss kenyérrel, meg cseresznyepaprikával kínálom.

Desszertnek erdélyi túrós palacsinta volt utána, de erről majd később írok.
Sajnos gyakorlatilag semmi fény nem volt, így a kép minősége kívánnivalót hagy maga után...

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails