2007. december 17., hétfő

Nagy Családi Összejövetel II.- Kelbimbós lepény


Folytatva a tegnap megkezdett sorozatot, ma a kelbimbós lepény következik.

Ezt a szükség hívta életre, mert miután bevásároltam, kiderült, hogy Attila nagymamája is
jön ,ő pedig nincs annyira oda a halakért és a tenger gyümölcseiért, ezért ki kellett találnom valami olyat, amit ő is szívesen fogyaszthat.

A kelbimbót csak úgy megvettem a boltban, nem volt vele tervem, gondoltam, majd megfelelő köret lesz sajttal-tejföllel sütve valamilyen sült hús mellé, de aztán nem így alakult.

Szerencsére leveles tészta volt itthon, ezért azt találtam ki, legyen valamilyen quiche- szerűség, amiben a kelbimbót is el tudom sütni.

A végeredmény egy kívül ropogós, belül krémesen lágy sós lepény lett, sok sajttal, ami mindenkinek nagyon ízlett. Akár ebédre is kínálható, mert olyan laktató, hogy utána csak pihegtek a vendégeim egy darabig. Igazi jó téli lélekmelengető fogás.

Recept

Egy tekercs friss leveles tészta
40-50 dkg kelbimbó
egy kis fej hagyma
egy gerezd fokhagyma
15 dkg sonka
bors, szerecsendió
2 tojás
2 dl tejszín
15 dkg reszelt emmentáli sajt

A lepény töltelékéhez olajon megfonnyasztom a hagymát és fokhagymát, rádobom a felcsíkozott sonkát, valamint az elfelezett kelbimbókat, sóval, borssal ízesítem. Addig párolom, amíg a kelbimbó majdnem puha nem lesz. Kicsit hagyom hűlni.
A leveles tésztával kibélelek egy jénaifedőt, a tésztán elosztom a kelbimbós-sonkás ragut.
A tejszínből és a tojásokból öntetet készítek, sózom, szerecsendióval fűszerezem, hozzáadom a reszelt sajt felét és ráöntöm a tésztára. A maradék sajtot elosztom a tetején és közepesen meleg sütőben kb. 35-40 percig sütöm.

Langyosan, cikkekre vágva tálalom.

A vasárnap készített desszert is a mai napon kerül fel a blogra, mert a következő napokban az ünnepi készülődés jegyében, karácsonyi aprósütemények következnek!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails