2007. december 25., kedd

Karácsonyi menü: Sült libamáj almával, fűszeres káposztával és tokaji mártással



Mint már korábban említettem, nálunk az a szokás, hogy szenteste nincs ismétlődő menü, minden évben más és más ételt készítünk. Ez nálam is így van, és anyukámnál is. Ami viszont kötelező, az a töltött káposzta, amit karácsony első napján fogyasztunk. Ennek receptjével majd a későbbiekben szolgálhatok.

A szentestét kettesben töltjük Attilával, így a fogások elkészítése az én reszortom, bár most ő is kivette a részét.
Idén a libamáj lett a főszereplő, mert korábban nem készítettem, de már nagyon kíváncsi voltam rá.

A libamájhoz nagyon passzolnak az őszi gyümölcsök, ezért tudtam, hogy alma, körte vagy szőlő mindenképpen felhasználásra kerül majd.
A káposzta a hagyományos párolt káposztához hasonlóan készül, de teljesen más fűszerezéssel, méltóan a karácsony illatához.
A borból nagyon vékony szószt készítettem, amit vajjal sűrítettem és került bele pár óriásmazsola is.
Attila kedvére egy kis krumplipürét is készítettem.

Azt hiszem, az ételt felvesszük az ünnepi ételek sorába, nagyon finom volt, igazi téli, édes-savanykás-fűszeres ízekkel.

Recept (2 főre)

40 dkg hízott libamáj
só, bors
10 dkg vaj
2 dl tokaji furmint
egy marék aranymazsola

A fűszeres káposztához

50 dkg lilakáposzta
egy nagy marék aranymazsola
egy fej lilahagyma
1,5 dl vörösborecet
0,5 dl száraz vörösbor
2 dl víz
cukor, só
1 rúd fahéj
3 szem szegfűszeg

egy nagyobb, vagy két kisebb alma

Először a káposztát készítem el, ezt már előző nap is megcsinálhatjuk. Kevés olajon egy evőkanál cukrot pirítok, hozzáadom a felaprított lilahagymát, üvegesre párolom. Ekkor hozzáadom a vékony csíkokra vágott káposztát, a fahéjat, szegfűszeget, felöntöm a borral, ecettel, vízzel és nagy lángon főzöm, amíg a leve elforr. Ha a káposzta nem puhulna meg ennyi idő alatt, ismét öntök alá egy kevés vizet. Amikor a káposzta majdnem puha, beledobom a mazsolát, amivel még 5-6 percig főzöm. Akkor jó, ha nem marad alatta lé. A végén ízlés szerint ízesítem kevés sóval és cukorral. Ez az adag nem két személyes, de érdemes többet csinálni, mert húsok mellé jó köret.


Amennyiben krumplipürét is adunk mellé- ahogy én tettem -, annak készítését úgy kell időzíteni, hogy a máj sütésekor már kész legyen, mivel a májnak nagyon kevés idő kell.

A májból négy-öt kisujjnyi vastag szeletet vágok, közvetlenül sütés előtt sózom, picit borsozom, majd forró vajban (kb.6 dkg) hirtelen megsütöm, ez kb. 3 perc. Ha megsült, tányérra szedem, melegen tartom.
Az almákból karikákat vágok, magházukat kiszúrom, és a libamáj sütéséből visszamaradt vajban kb. két perc alatt átsütöm. Ne legyen puha, akkor jó, ha roppanós. Ezt is kiszedem, melegen tartom.
A tokaji mártáshoz a visszamaradó vajba öntöm a bort, erős lángon elpárologtatom az alkoholt, hozzáadom a mazsolát, pár percig rotyogtatom, majd kb. 5 dkg vajjal kevergetve besűrítem.

Tálalásnál az almaszeletek közepébe szedem a fűszeres káposztát, a májat meglocsolom a boros szósszal és adok mellé egy-két kanál krumplipürét.

9 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Hmm, nálunk ma este lesz valami nagyon hasonló, remélem, az is ilyen jól sikerül, mint a tied! :)

Zsuzsi írta...

Remélem, legalább annyira kedveteket lelitek benne, mint
mi:-)

Cserfes írta...

Szia Zsuzsi!

Ma van a Kapcsolatunk 3. évfordulója. Elkészítettük ezt a receptedet. Én, (aki főztem (a pasi)) még nem ettem ehhez foghatóan ízletes és harmonikus ételt. Nem tudom ennél jobban dícsérni. Nincs rá szó! Átadom...
Köszönjük ezt a zseniális receptet, Isten áldja az Ízlelőbimbóidat, amik segítségével ezt összeraktad!:-) Fenséges volt, ilyet még sosem ettem! (a csaj)

...és Isten tartsa meg a jó szokásodat!

Köszönettel:
Mi

(csak emiatt a levél miatt regisztráltunk :-)

Zsuzsi írta...

Először is: gratulálok az évfordulóhoz, másodszor a pasinak, aki főz, harmadszor meg nagyon örülök annak, hogy e jeles alkalomra ezt a receptet választottátok. Nekem ez a legnagyobb ajándék:-)
További kellemes ünnepeket kívánok: Zsuzsi

Unknown írta...

Kedves Zsuzsi!
Kérdésem volna:a májat ha nem vajban -a testvéremnek tejallergiája van- akkor miben süssem? Egyáltalán van értelme másban sütni???
Előre is köszönöm a választ.

egy másik főzős zsuzsi

Zsuzsi írta...

Remélem, még nem késtem le: én ilyen esetben libazsírban sütném, de az olaj is megteszi.

Unknown írta...

Köszönöm!!! :))))

Unknown írta...

Kedves Zsuzsi,

remélem még mindig együtt főztök, mert ami a libamájat illeti, nem csak összekovácsol, hanem megerősít is:) Fenomenális ízharmónia, elégedett csendet váltott ki férjemből és felnőtt fiaimból. Köszönöm a receptet. Áldott ünnepeket!
Márti

Zsuzsi írta...

Kedves Márti!

Nagyon örülök, hogy ezt a receptet választottad, annak meg még inkább, hogy sikert arattál vele. Igen, még mindig együtt főzünk, immár 17 éve, csak most már két kisgyermekünk is csatlakozott:-)
Boldog karácsonyt: Zsuzsi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails