2007. december 21., péntek

Kötelező táncok IV.- Hósipka



A karácsonyi sütögetés végére értem, leszámítva a tortasütést, és nagyon élveztem, viszont a jövőben emiatt kicsit hanyagolni fogom az édességkészítést, mert ha így megy tovább, tényleg gurulni fogunk.

Az utolsó- de talán legjobban sikerült apróság a hósipka névre hallgat.

Ez a süti úgy néz ki, mint egy puszedli, azonban vétek lenne ezzel – az egyébként általam kedvelt – süteménnyel összehasonlítani. Ez nemcsak finom, hanem mennyei!!!!

Azt hiszem, megtaláltam az állandó karácsonyi repertoár újabb tagját. Minden apróságból csak egyet kóstolok meg sütés után, de ennél nemigen tudtam tűrtőztetni magam: kívül ropogós, belül puha, nem túl édes, tiszta csoki az egész. Hát kell ennél jobb?

Az úgy volt, hogy negyediknek kellett még egyféle aprósütemény. Hogy legyen valami sötét színű, csokival készült is, elkezdtem a kutatást, de először nem akadt semmi fogamravaló. Aztán valahogy megtaláltam Szindbádék oldalán Nemisbéka receptjét, ami rögtön megnyerte tetszésemet.

A tészta összeállításánál kicsit benéztem a csokoládé mennyiségét, de megoldottam: kevesebb kakaót tettem bele, és nagyon finom lett.

Aggódtam, mert a hűtés után a massza olyan volt, mint a beton, gondoltam, ütvefúrót még nem használtam sütikészítésnél, de karácsony van, ez is megoldható, erre azonban nem volt szükség: végül egy kanállal kapartam ki a masszát a tálból sikeresen.
Ajánlom mindenki figyelmébe, könnyen elkészíthető, remek sütemény.

Recept

15 dkg liszt
12 dkg 60%-os étcsoki
2.5 dkg kakaó
1 tojás
8 dkg barnacukor
4 cl tej
5 dkg vaj
a forgatáshoz porcukor és házi vaníliás cukor keveréke

A csokit vízgőz felett felolvasztom. A vajat a cukorral habosra keverem, hozzáadom az összes hozzávalót és egyneműsítem. A masszát legalább egy órára hűtőbe teszem, hogy formázható legyen. A pihenőidő után kisebb diónyi gömböket formálok a keverékből, amiket a porcukor és vaníliás cukor keverékében megforgatok, úgy, hogy a cukor vastagon bevonja a gömböcskéket. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom, előmelegített 180 fokos sütőben 12-15 percig sütöm. Legyen a külseje ropogós, de belül a massza még krémes.

Azt hiszem, sütnöm kell még egy adagot, lehet, hogy duplát, mert nem lehet vele betelni. Ebből a mennyiségből kb. 30 db lesz.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Annyi korrekció, hogy oda van írva alá: ez nemisbéka receptje (onnan is tudom, hogy már többször sütöttem). Nekem is van, egy mogyorós változat.

Zsuzsi írta...

Már javítom is!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails